2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öreg mobilokkal harcolnak az illegális fakitermelés ellen

A régi okostelefonok és a legújabb technológiák kombinációjával harcolhat az emberiség az illegális esőerdőirtások ellen. Egyetlen öreg mobillal 300 hektárnyi esőerdő-terület megfigyelése és védelme oldható meg. A riasztásban maga az erdő élővilága is részt vesz.

A kaliforniai nonprofit szervezet, a Rainforest Connection fejlesztésével előre lehet jelezni, hol készülnek illegális fakivágásra a bűnszervezetek, így a helyi hatóságok meg tudják akadályozni a pusztítást. 

Ily módon az öreg és kidobásra ítélt okostelefonokat újra lehet hasznosítani az esőerdők védelme érdekében – miközben az ember által levetett elektronikai hulladékok környezetszennyezéséről beszél a világ.

A rendszert a legmodernebb szoftvertechnológiák segítik.

Fotó: snewsnet.com

Egy jelentés szerint egyetlen fa kivágásáért három dollárt kapnak a bűnözők, miközben az illegális erdőirtásokból származó feketekereskedelem értékét 30-100 milliárd dollárra becsülik. Óriási kárt is okoznak: kutatások szerint

a légkör szennyezéséért nagyobb mértékben felelős az esőerdők területének ember általi pusztítása, mint a globális közlekedés.

Fotó: snewsnet.com

Az ENSZ és az Interpol adatai szerint az dzsungelek környékén a fakivágások minimum ötven, de egyes helyeken akár kilencven százaléka is a feketepiachoz és a bűnszervezetekhez köthető.

Forrás: SAP

Az esőerdők hangja ezerféle: majmok, madarak, különféle állatok folyamatos kommunikációjából áll össze.

De ahogy mi, emberek másként kommunikálunk vészhelyzetben, úgy az esőerdők élővilágának hangja is megváltozik, amikor valahol pusztítás készül, hiszen a dzsungel lakói jeleznek egymásnak.

A fejlesztés folyamatosan elemzi, tanulja a dzsungel zaját, és megjósolja, hol csapnak le a favágók. A valós idejű megfigyelés már nem elégséges az illegális erdőirtás elleni harcban. Előre kell tudni, hol dolgoznak a bűnözők – foglalható össze a Rainforest Connection megoldása.

Fotó: snewsnet.com

A Rainforest Connection öt éve fejleszti a rendszerét: a régi okostelefonokat napelemmel és nedvesség elleni védelemmel kombinálva elhelyezik a dzsungel fáin. A készülékek hangfelvevő funkcióját használva folyamatosan továbbítják a földrajzi koordinátákat is tartalmazó hangmintákat egy szoftverbe, amely a mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan elemzi azokat.

Az SAP technológiája által is támogatott rendszer elsősorban

a madarak hangjának változásából, valamint a nehézgépek és a fűrészek zajának elemzésével előre tudja jelezni, hol készülnek illegális fakivágásra a bűnözők, és így riasztani tudja a hatóságokat.

A Rainforest Connection jelen pillanatban 2500 négyzetkilométer esőerdőt monitoroz mintegy tíz országban. A projekt célja, hogy rövid távon mind a lefedett területet, mind az országok számát megduplázza.

Neked ajánljuk
A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében Jelentsük, ha júniusig fakivágást észlelünk! A fával borított területek növelését sürgeti Áder János Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam