2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megfőzi a csendes-óceáni lazacokat a klímaváltozás (videóval)

A Csendes-óceán északnyugati részén lévő Tulalip indiánrezervátum Seattle mellett helyezkedik el, innen érkeztek az aggasztó hírek. A terület szívében van a Tulalip-öböl, ahová a vadon élő lazacok minden tavasszal és ősszel visszatérnek.

Ahogy Cary Williams, a központ dolgozója elmondta: a túlhalászás mellett ma már a klímaváltozás is fenyegeti a helyi lazacokat.

A Pacific Northwest területén hőmérsékleti rekordok dőlnek meg épp, és a magasabb vízhőmérséklet egyszerűen megöli a felnőtt lazacokat, mielőtt azok szaporodni kezdenének.

A csendes-óceáni lazac fiatalon édesvízi patakokban és folyókban él, majd torkolatokba költöznek, és felnőttkorukban érik el az óceánt. A kifejlett példányok íváskor visszatérnek azokba a patakokba, ahol születtek, ám a hőmérséklet változásai útközben megtizedelik őket.

Fotó: U.S. Fish and Wildlife Service

„A legrosszabb ami történhetett, az egyre melegebb nyarak – mondta Trevor Jenison, egy helyi lazacfarm dolgozója. – A lazac nem szereti meleg vizet. Hideg vízben élő halak, és ahogy a víz felmelegszik, egyszerűen rosszul lesznek.”

A Washington Halászati ​​és Állattani Tanszék nem követi a halak számát, de arról ők is tudnak, hogy sokan közülük elpusztulnak ívás előtt. Azt mondják, az is probléma, hogy az enyhe telek miatt kevesebb a hó, így a vízszint is alacsonyabb. Alacsonyabb vízszintekkel és magasabb vízhőmérséklettel sokkal nehezebbé válik számukra, hogy megtalálják a biztonságos helyeket a túlélésre, amíg készen állnak az ívásra. Az éghajlatváltozás miatt az őszi és a téli hónapokban sokkal több az eső, ami sokszor elmossa az ívási helyeket.

A szakemberek a probléma felismerése után most a víz hűtését igyekeznek megoldani, amit az áramlási sebesség növelésével próbálnak elérni.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam