2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Tarna térségében is felbukkant a mérgező medvetalp

Kompolt polgármestere, Balázs Zoltán hívta fel a Heol figyelmét arra, hogy a faluban, egy elhagyatott telken a Kaukázus térségében őshonos, medvetalp nevet viselő növényt találtak, ami mérgező volta miatt is igen veszélyes.

A felvetődő problémák kezelésére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakemberei hivatottak. A heol.hu kérdésére Tóth László, a BNPI Dél-hevesi tájegységének vezetője elmondta: a növényből kétféle invazív faj létezik, a kaukázusi és a Szosznovszkij-medvetalp. Kompolton, illetve a Tarna medrében lokálisan, néhány hektárnyi területen találtak az utóbbiból, ami akár három-négy méterre is megnőhet, s szerepel az Európai Unió invazív növényeket tartalmazó listáján.

Balázs Zoltán, valamint Tóth László és Sasvári János természetvédelmi őrök Fotó: heol.hu

A medvetalp azért veszélyes, mert kiszorít maga körül mindent, eluralkodik, dominánssá válik. Emellett olyan vegyi anyagot termel, ami a bőrt fényérzékennyé teszi, hályogok, égéshez hasonló sérülések keletkeznek.

Az illetékesekkel történő egyeztetés után Kompolton megkezdik a beavatkozást, ami hosszabb időt is igénybe vehet. 

Neked ajánljuk
Egyre több az idegenhonos tízlábú rák Magyarországon A növényeknek is van biológiai órájuk Gyanús kínai vetőmagok postán: átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet? Óvatosan a bambuszpoharakkal! 2000 nehéz helyzetbe került gyermek kapott segítséget
Tovább a forrásra: heol.hu
Vissza
Hírfolyam