2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre bővül Magyarország natúrparkhálózata

Az országban tizennegyedikként 18 településen, 75 ezer lakossal, 73 ezer hektáron megalakult a Tápió Natúrpark. Ezzel már az ország területének 9 százalékán, 15 megyében található natúrpark.

A natúrpark nem azonos a nemzeti parkkal vagy az állami természetvédelemmel, hanem alulról jövő szerveződés – emelte ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak. A natúrparkok alapvetően négy pillérre épülnek:

  • táji, természeti, kulturális örökség megőrzése;
  • környezeti nevelés, szemléletformálás, tájidentitás és annak megerősítése;
  • térség-, vidékfejlesztés fenntartható módon;
  • ökoturizmus és rekreáció.

Az államtitkár a most alakult Tápió Natúrparkkal kapcsolatban megjegyezte, a területre jellemzők a vizesélőhelyek – a gólyáknak a földje ez –, a tájhasználatra pedig a szántók és az ültetvényerdők kiemelkedő aránya. A növénytermesztés mellett jelen van a méhészet és a halgazdálkodás is. Rendkívül sok a védett és fokozattan védett terület. A tárca pártolja és támogatja a natúrparki kezdeményezéseket, és már annak a lehetőségét is vizsgálják, hogyan juthatnak különböző európai uniós és hazai forráslehetőségekhez.

Az új Tápió Natúrparkban két erdei iskola, Farmoson egy 21. századi követelményeknek megfelelő természetvédelmi oktatóközpont és 13 tanösvény található. Az ország területének kilenc százalékán található natúrpark,
a 19 megyéből 15 érintett.

Fotó: kormany.hu/Fekete István

A natúrparki kezdeményezések már a rendszerváltáskor megjelentek Magyarországon, de a természetvédelmi törvénybe csak 2004-ben került bele a fogalom, majd 2005-ben jött létre a Magyar Natúrpark Szövetség. Nemrég készült el a magyar natúrparkokról szóló rendelet is, amely szabályozza majd a címadományozást, működést és minden olyan kérdést, amely a mindennapi tevékenységhez szükséges.

A natúrparkok a vidéki élet fenntartására is alkalmasak, mert a helyi emberek és közösségek bevonásával valósíthatók meg.

Neked ajánljuk
Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében Virágzik a csodás turbánliliom Ehető vadon termő növények a tányéron A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam