2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valami egészen érthetetlen dolog zajlik a sztratoszférában

Az ózonréteg a '70-es évek óta folyamatosan vékonyodik. Míg az Antarktisz és az Északi-sarkvidék feletti ózonréteg regenerálódott, Európában a Skóciától, Dániától és Észtországtól délre lévő területen nincs minden rendben.

Az ózonréteg vékonyodásáért nagyrészt az ember által előállított vegyületekből felszabaduló klór a felelős, amely hihetetlen gyorsasággal képes szétzúzni az ózonmolekulákat. A legsúlyosabb helyzetet az Antarktisz felett figyelték meg, ahol az 1980-as évek eleje óta ózonlyuk alakul ki minden év szeptembere és novembere között.

Az 1989-ben érvénybe lépett montreali jegyzőkönyvnek köszönhetően mára sikerült korlátozni a CFC-gázok kibocsátását. Az eredmény: megindult az Antarktisz és az Északi-sarkvidék feletti ózonréteg regenerálódása. Az alacsonyabb földrajzi szélességeken – az északi szélesség 60. foka és a déli szélesség 60. foka között, ez Európában a Skóciától, Dániától és Észtországtól délre lévő terület – azonban nincs jele regenerálódásnak.

Az ózonréteg elvékonyodásából eredő károk az alacsonyabb szélességi körökön ráadásul súlyosabbak lehetnek, mint a sarkpontoknál.

Az alacsonyabb földrajzi szélességeken nincs jele regenerálódásnak Fotó: NASA Goddard

A vizsgálatot vezető William Ball, a Zürichi Műegyetem munkatársa és kollégái szerint az ózoncsökkenés mértéke alacsonyabb, mint amit a montreali jegyzőkönyv életbe lépése előtt tapasztalhattunk a sarkpontoknál, de

az ultraibolya sugárzás sokkal intenzívebb ezeken a területeken, és itt sokkal több ember is él. Vagyis a baj nem kicsi.

A kutatók, akik műholdas adatokra alapozták az eredményeiket, egyelőre nem tudják, hogy mi okozza az ózoncsökkenést az érintett régiókban.

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a klímaváltozás megváltoztatja a légkör általános cirkulációját, aminek következtében az ózonréteg elsodródik a trópusi területekről. Az is lehet, hogy a klórt és brómot tartalmazó nagyon rövid életű anyagok pusztítják az ózont a sztratoszféra alsó határa közelében.

A tudósok meglepődtek az eredményen, mert a légköri cirkuláció alakulásának vizsgálatára használt legjobb szimulációs modellek egyáltalán nem jósolták meg ezt a jelenséget.

Neked ajánljuk
Természetvédelmi területté tenné a Föld egyharmadát az ENSZ Mitől halhatnak el az újonnan ültetett fák? Lenyűgöző felvétel arról, hogyan olvadt össze nemrégiben két galaxis Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam