2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdőökológusok vadítják vissza az erdőket egy természetvédelmi program keretében

Egy kísérleti program keretében ökológusok a gazdasági tevékenység alatt álló erdőkben egy-egy területet „visszavadítva” természetesebb, az idősebb őserdőkre jobban hasonlító erdőállomány kialakulását segítik Magyarországon. A természetes erdők és az őserdők megőrző helyei a biológiai sokféleségnek, és a klímaváltozás is kevésbé érinti ezeket a területeket.

Magyarországon is található egy nagyon kicsi „őserdőfolt”.

A Kékestető északi oldalán terül el a fokozottan védett természetvédelmi terület, a Kékes Erdőrezervátum, amelynek területét bizonyíthatóan nem, vagy nagyon kevés emberi hatás érte

– mondta Aszalós Réka erdőökológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa az M1 aktuális csatorna műsorában.

Égig érő fák a Kékes Erdőrezervátumban Fotó: erdorezervatum.hu

A kísérleti projekt során meglévő, gazdasági tevékenység alatt álló erdőkből kiválasztanak területeket és „elindítják” azokat olyan irányba, hogy jobban hasonlítsanak az idős, őserdő jellegű állományokra.

A visszavadítás során a fafajok sokféleségét, az erdő szerkezetének változatosságát állítják vissza, amelyre már bevált technikáik vannak. Egy természetes erdőben nagyon sokféle átmérőjű fa van, nem úgy mint egy gazdasági erdőben, így

a projekt során a fajták sokszínűségének visszaállítása mellett arra is törekszenek, hogy a fák kora változatos legyen, és jelenjenek meg a holt fák is.

Uráli bagoly a magterület határánál kihelyezett táblán
Fotó: erdorezervatum.hu/Horváth Ferenc (MTA ÖK)

Sokan nem gondolnák, de a lábon álló holt fák, a kidőlt törzsek a jelentős élőhelyek közé tartoznak. A harkályok azonnal megtalálják a holt fákat, és odúkat készítenek, az összes odúlakó lény ezekhez kötődik, mert bele tudnak költözni.

A természetes erdő és az őserdők úgynevezett hotspotok, megőrző helyei a biodiverzitásnak – magyarázta Aszalós Réka hozzátéve, hogy nagyságrendi különbség lehet a biológiai sokféleség tekintetében egy leegyszerűsített gazdasági erdő és egy természetes erdő között.

Emellett ezeknek az erdőknek az ellenálló képessége, az immunrendszere is sokkal erősebb, ezért

a klímaváltozás ezeket az erdőket kevésbé érinti.

„Minél természetesebb egy erdő, minél jobban hasonlít fafajösszetételében, szerkezetében ezekre az idős erdőkre, amelyek már rengetek évszázadot, évezredet túléltek, annál inkább meg tudjuk őrizni ezeket az utókornak” – hangsúlyozta az ökológus.

Változatos bükkös állomány a sziklás törmeléklejtőn az erdőrezervátumban
Fotó: erdorezervatum.hu/Horváth Ferenc (MTA ÖK)

A klímaváltozás szempontjából nagyon fontos, hogy ezeknek az őserdőknek nagyon magas a szén-dioxidot megkötő képességük. Kutatók kimutatták, hogy még egy 400 éves erdő is folyamatosan köt meg szén-dioxidot a tárolás mellett. Az ökológus szerint a klímaváltozás szempontjából ugyanakkor nemcsak ezért fontosak az erdők, hanem azért is, mert árnyékolnak.

Neked ajánljuk
Keskenyszájú orrszarvúkat telepítettek át a Dél-afrikai Köztársaságból Malawiba Bölényes vadon – Az Őrségi Nemzeti Park egy részén újra a természet az úr Magyarország is részt vesz az amazóniai esőerdők védelmében Közel egymillió embert érintenek a dél-szudáni árvizek Debütált a világ leggyorsabb villanyautója
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam