2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sorsunk függhet a mangroveerdőktől

A jelentős szén-dioxid-elnyelő képességükről híres erdőségek területe a Panamai Köztársaságban kevesebb mint a felére zsugorodott, ráadásul a megmaradt fák is rossz állapotban vannak. 

Városfejlesztési projektek és a mezőgazdaságban alkalmazott kemikáliák is fenyegetik Közép-Amerika egyik legfontosabb ökoszisztémáját, a Panama-öböl mentén húzódó vizenyős területek mangroveerdőségeit – számolt be a latin-amerikai hírszolgálat.

A növényzet hatalmas területekről tűnt el, a még megmaradt vegetációt  vastagon borítja a szemét – pedig a mangrovék meghatározó szerepet játszanak az ökológiai egyensúly megőrzésében, és számos állat- és növényfaj számára biztosítják a túlélés feltételeit.

Az ember szempontjából ugyanakkor egy másik sajátosságuk, kimagasló szén-dioxid-megkötő képességük bír(na) különös jelentőséggel.

Azonban Olmedo Pérez környezetmérnök kutatásai alapján a fák az optimális esetben jellemző 2000 tonna helyett mára mindössze 613 tonna szén-dioxid megkötésére képesek.

Fotó:  Muriel Gottrop/Wikimedia Commons

„A szennyezés, az ember környezetátalakító tevékenysége és a rossz vízminőség mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a mangrovék szénfelvevő és -megkötő képességének csökkenéséhez ”– összegezte a kutató.

1980-ban az erdők kiterjedése még 400 ezer hektár fölé rúgott, 2011-re a panamai mangroveerdők területe drámai zsugorodással alig több mint 174 ezer hektárra csökkent. 2013 óta a terület a Ramsari Egyezmény oltalma alatt áll, azonban ennek ellenére az emberi károkozás változatlanul sújtja a különleges ökoszisztémát.

Neked ajánljuk
A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” A klímaváltozás száműzi egykori élőhelyéről a bókoló kankalint A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják
Tovább a forrásra: npla.de
Vissza
Hírfolyam