2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emberi áldozata is van a hirtelen kitört Stromboli vulkánnak

Döbbenetes felvételen látható, ahogy július 3-án, helyi idő szerint 16.46-kor az olaszországi Aeoli-szigetekhez tartozó Stromboli vulkánban heves, úgynevezett paroxizmális robbanásos kitörés történt.

A Stromboli a Föld egyik legaktívabb tűzhányója, igazi turistacsalogató helyszín.
Folyamatosan működik mintegy 2000 éve, naponta több tucat alkalommal vannak kitörései. Ezek nem jelentenek nagyobb veszélyt, biztos távolságból a kráterperemről is megfigyelhetők. Éjszaka messziről is jól láthatók, ami miatt a szigetet a Földközi-tenger világítótornyának nevezték.

A nyári turistaszezonban több ezren másznak fel a közel 1000 méter magas vulkánra, hogy gyönyörködjenek a rendszeres, általában 15-25 percenként történő lávatűzijáték-kitörésekben. A látogatók csak vezetőkkel mehetnek fel, és nem tartózkodhatnak fent egy óránál többet. Ezt a biztonsági intézkedést a 2003-ban és 2007-ben történt heves robbanásos kitörések után hozták meg.

Hamuoszlop emelkedik a magasba 2019. július 3-án, miután kitört a Stromboli tűzhányó a Szicíliától 60 km-re északra elterülő azonos nevű apró szigeten. A kitörés következtében egy ember életét vesztette, egy megsérült, a turistákat kiköltöztették a szigetről
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Bartolino Leone

Július 3-án ismét kitört a Stromboli, a híradások szerint egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült, mindketten turisták voltak. Mi vezetett ehhez, előrejelezhető-e egy ilyen vulkánkitörés? A mostani hátteréről egy hosszabb elemzés olvasható az InfoRádió hírportálján Dr. Harangi Szabolcstól, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetőjétől. A Skyline webkamerája rögzítette, miképpen zajlott le a múlt heti robbanásos esemény.

Neked ajánljuk
Áder János: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra is Trópusi vihar pusztít Vietnamban ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza Kettő az egyben: itt az autó-bicikli
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam