2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öt országon átívelő bioszféra-rezervátum létesülhet a Murával, Európa leginkább érintetlen folyójával

Bioszféra-rezervátummá nyilvánította az UNESCO az osztrák Mura-szakasz 13 000 hektárnyi területét, mely a Murára és értékes folyóparti területekre terjed ki. Az UNESCO döntésével formailag is megszületett a lehetőség az öt országra kiterjedő Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum létrehozására.

A Mura a horvát–magyar határon torkollik a Drávába, mely Európa egyik leginkább érintetlen folyójaként kanyarog a dunai torkolatig.

A Mura kanyarulata Murakeresztúrnál 2019. március 21-én
Fotó: MTI/Varga György

A Dráva és a Mura magyar–horvát folyóparti területeit 2012-ben, az érintett Duna menti helyszíneket Szerbiában 2017-ben, a szlovén Mura szakaszt pedig 2018-ban már bioszféra-rezervátummá nyilvánította az UNESCO. Ehhez csatlakozott most az osztrák Mura menti terület.

A Duna holtága Béda–Karapancsa tájegységnél 2012. szeptember 11-én. Az  UNESCO 2012 júliusában fogadta el a Dráva horvát és magyar oldalának bioszféra-rezervátummá jelölését, ami jelentős lépés a Dráva, a Duna és a Mura folyó mentén, öt ország területére kiterjedő bioszféra-rezervátum kialakításához, amely magába foglalná a Duna–Dráva Nemzeti Park Dráva és Duna menti területeit, a Béda–Karapancsa tájegységet is
Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

A dinamikusan változó folyópartok kiterjedése egyre kisebb Európában, ezért is fontos, hogy a Dráva, a Mura és a Duna érintett szakaszai mind az öt országban komoly figyelmet kapnak, és közös szándék mutatkozik a világ első, öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátumának létrehozására.

A Duna holtága Béda–Karapancsa tájegységnél
Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc
Neked ajánljuk
Biodiverzitás-vészhelyzetet hirdettek osztrák kutatók Halak százezrei pusztultak el Ausztráliában a folyókba ömlő hamu miatt Egyre zöldebb a távhőszolgáltatás Naperőműpark épül Kabán -57 fokos reggel Szibériában (videóval)
Tovább a forrásra: afoldgomb.hu
Vissza
Hírfolyam