2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bohóchalak szaporodását veszélyezteti a korallzátonyok fényszennyezettsége

A korallzátonyoknál éjszakánként tapasztalható egyre több mesterséges fény erőteljesen befolyásolja az ott élő állatok szaporodási arányát – írja a Biology Letters című tudományos lap.

Az ausztráliai Flinders Egyetem tudósai tíz pár bohóchalat vizsgáltak két külön akváriumban. Öt párnál éjszakánként biztosították a sötétséget, ötöt viszont mérsékelt, 25-28 lux fénynek tettek ki az éjszakai órákban, ezzel szimulálták a tengerparti területek fényviszonyait.

Az állatoknál és a petéknél nem mutatkoztak különbségek, a peték kikelésénél azonban már igen: míg a normális nappal-éjszaka ritmussal rendelkező akváriumban a nyolcadik éjszaka kikeltek a peték, az éjjel is megvilágított akváriumban nem.

Bohóchalak korallok között Fotó: theleadsouthaustralia.com.au

„Eredményeink rávilágítanak, hogy a sötétség természetes jel a kikelésre” – mondta a vizsgálatról készített tanulmány társszerzője, Emily Fobert. Ennek hátterében az állhat a szakértő szerint, hogy a bébihalak túlélési esélyeit az első órákban növeli, ha a sötétség védelme alatt nem látják őket a ragadozók.

Fobert szerint a legtöbb természetes rendszer működését a világos nappalok és a sötét éjszakák biztosítják.

Az éjszakai mesterséges fény azonban ezeket a természetes fényritmusokat tönkreteszi, és megváltoztatja az egyes organizmusok viselkedését és pszichológiáját.

A ship-technology.com honlap is foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy vajon hogyan hat a mesterséges fény a kikötőkben a tengeri életre Fotó: ship-technology.com/RR Photography

A sarkvidéki régiók kivételével a szárazföldi területek 23 százaléka éjszaka is mesterséges fénynek van kitéve. A kutatók eddig elsősorban a szárazföldi területeken élőkre kifejtett hatást vizsgálták. Fobert szerint azonban a parti területek több mint egyötödét is éri mesterséges fény.

A tengeri élőlényekre a városok LED-fényei, a kikötői világítás és a tengerjáró hajók fényei vannak hatással.

Az eredmények ellenére a fénnyel terhelt régiókban is élnek bohóchalak. A petékből kikelt utódok ugyanis nem maradnak a védelmet jelentő virágállatok között, ahol szüleik élnek. A fiatal állatok több száz kilométert vándorolnak, mielőtt letelepednek.

Neked ajánljuk
A világ korallzátonyainak ötödén gyakorlatilag kihaltak a cápák Afrika biológiai sokféleségére és vadvédelmére is fenyegetést jelent a koronavírus-járvány Áramló tengerek, hömpölygő dallamok 800 liter kézfertőtlenítőt ajánlott fel a Teva Fogaskerekekből gitár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam