2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók az északi szélesszájú orrszarvú megmentéséhez

Az orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgozó kutatóknak először sikerült mesterségesen megtermékenyített embriót beültetni egy nőstény rinocéroszba a végveszélyben lévő északi szélesszájú orrszarvú megmentésére létrehozott program keretében.

A beültetést a lengyelországi Chorzów állatkertjében végezték el még júniusban – számolt be róla Thomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet munkatársa, akinek kollégáival tavaly sikerült először hibrid embriókat létrehozniuk egy északi szélesszájú hím lefagyasztott spermájával és egy európai állatkertben élő déli szélesszájú orrszarvú petesejtjével, ezek ugyanis a tudósok szerint egymással közeli rokonságban álló alfajok.

Fotó: Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) 

Az ultrahangvizsgálatok azt mutatják, hogy a beültetett embrió elkezdett növekedni, de kisebb a vártnál, és még nem tudni, hogy megtapad-e a méhfalban. „Ez az első pozitív bizonyíték arra, hogy sikeres lehet az elméletben általunk kigondolt eljárás” – mondta Hildebrandt.

A Földön ma már csak két északi szélesszájú orrszarvú él egy kenyai rezervátumban, Najin és Fatu, de mindkettő nőstény, és nem lehetnek utódaik.

Az utolsó hím, Sudan 2018 márciusában halt meg.

Sudan, a 2018-ban elhunyt utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú Fotó: Ol Pejeta Conservancy

A BioRescue nevű kutatócsoportnak korábban sikerült begyűjteni és lefagyasztva megőrizni hímek spermáit, amelyeket most felhasználhatnak a faj életben tartásához.

A kutatócsoport most a kenyai kormány engedélyére vár, hogy a két utolsó nősténytől petesejtet nyerhessenek laboratóriumi megtermékenyítéshez, amit béranyaként szolgáló déli szélesszájú nőstény méhébe ültetnének be. Azon is dolgoznak, hogy kimúlt rinocéroszok bőrsejtjeiből petesejtet vagy spermát fejlesszenek, ám ezt az eljárást még csak egerek esetében végezték.

A beültetés pillanatai Fotó: fona.de/Safari Park Dvur Kralove/Jan Stejskal

„Sok technikai problémát kell még megoldanunk, amihez idő kell” – mondta Cesare Galli, a lovak mesterséges megtermékenyítésére szakosodott olasz Avantea cég munkatársa. A szakértők korábban úgy vélték, hogy alig három éven belül elérhetik a céljukat.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt olyan észak-afrikai országokban, mint Uganda, Dél-Szudán, Kongó és Csád. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

Neked ajánljuk
Elindult az idei tiszavirágzás – Itt az első felvételek egyike Nem engedtek megmenteni egy New York-i elefántot Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam