2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A csimpánzok világnapja: egy viszonylag friss, de nagyon is fontos évforduló

Július 14-én a veszélyeztetett fajok és különösen az emberszabásúk megóvásáért elkötelezett állatvédők és civilek világszerte a csimpánzokra figyeltek.

1960. júlus 14-én történt, hogy dr. Jane Goodall először lépett a ma Gombe Nemzeti Parkként ismert területre Tanzániában, hogy a vadon élő csimpánzokat tanulmányozza.

A kitűnő tudós ismertette meg a világgal ezeket a különleges teremtményeket, és hat évtized elteltével is rendületlen szószólójukként lép fel legközelebbi rokonaik, az emberiség előtt.

Fotó: the Jane Goodall Institute/youtube.com

100 évvel ezelőtt Afrika 25 országában még mintegy 1-2 millió csimpánz élt, mára a teljes kontinensen 350 ezer példány alá zsugorodott a számuk.

Valamennyiünk felelőssége, hogy az élőhelyük visszaszorulásából, az illegális állat- és húskereskedelemből és számtalan további veszélyből eredő kedvezőtlen folyamatot megállítsuk, megfordítsuk.

Ráadásul világszerte számtalan csimpánz él méltatlan és egészségtelen körülmények között gyógyszerészeti laboratóriumokban, szórakoztatóipari létesítményekben, szabálytalanul tartott háziállatként és hevenyészett „állatkertekben”.

Fotó: maxpixel.net

A csimpánzok világnapjának célja, hogy megismertesse ezeket a különleges emberszabásúakat a nagyközönséggel, tudatosítsa, hogy az élőhelyük elvesztése, az egyre gyakoribbá váló erdőtüzek és betegségek miatt vészesen visszaszorulóban van a számuk.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy globális gazdaságban élünk: az Afrika csimpánzok lakta erdőségeinek ledózerolása, felégetése olyan javak megtermelése érdekében történik – gondoljunk csak az olajpálmára vagy a mobiltelefonokhoz elengedhetetlen koltánra –,  amelyeknek mi is haszonélvezői vagyunk! Vásárlásaink során hozott döntésünk hatással van a tőlünk több ezer kilométerre elterülő életközösségek és bennük a csimpánzok jövőjére és fennmaradására is.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: worldchimpanzeeday.org
Vissza
Hírfolyam