2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alig két nap alatt majdnem 10 ezren csatlakoztak a „10 millió fa” mozgalomhoz

Július 9-én indították, és már majdnem 9 ezer követője van a 10 millió fa mozgalomnak. A kezdeményezés eleinte csak a barátoknak szólt, de már az első nap óriási népszerűségre tett szert, és egyre több ember csatlakozott hozzá.

A csoporttagok létrehoztak egy adománygyűjtő oldalt is, ahol elsőre 3000 fontos (kicsit több mint egymillió forintos) célt tűztek ki, hogy „zöldbe borítsák Magyarországot”. Ezt már majdnem elérték. Július végére ígérnek konkrét és pontos tervet a faültetésekről.

„Elsődleges célunk a lehető legrövidebb időn belül tízmillió fa telepítése Magyarországon. Minden itt élő ember ültessen vagy kapjon egy új fát. Kapjon esélyt az éltető levegőre, az oxigénre, a szén-dioxid mérséklésére.

Ezen túlmutató célunk pedig közösen gondolkozni azon, hogy milyen új egészségesebb, okosabb, a Föld természetéhez, s talán az ember eredendő természetéhez is jobban igazodó életet szeretnénk hosszú távon kialakítani magunknak” – írják.

Fotó: Facebook

Kröel-Dulay György, az MTA ökológiai kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa szerint ha minden országban elindulna egy tömeges fatelepítés, és megállítanák az erdők pusztítását, annak évek alatt már komoly és mérhető hatása lenne a Föld éghajlatára.

„Sokan azt mondják, az emberiség történetének legnagyobb tehertételét éli. Kevesen vitatják ma már, hogy ebbe a helyzetbe mi, emberek sodortuk magunkat. És mi leszünk azok, akik korrigáljuk közös sorsunk rossz felé térült irányát”

– vallja a 10 millió fa mozgalom.

Egy tanulmány szerint Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Brazília és Kína területei lennének a leginkább alkalmasak az újraerdősítésre.

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam