2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Génmegőrzés a Pilisi Parkerdőben

A klímaváltozás negatív hatásaival szemben ellenálló, sokféle állat- és növényfaj számára élőhelyet nyújtó egészséges erdők megléte az élhető, fenntartható jövő feltétele.

Hazánk egyik kiemelt nemzeti kincse az erdőállományunk. Az elmúlt száz évben az erdészek szisztematikus munkájának köszönhetően az ország erdővel borított területei csaknem kétszeresre növekedtek. Emellett is szükség van azonban olyan újabb és újabb szakmai megoldásokra, amelyek biztosítják erdőállományunk fennmaradását és növekedését.

Az egyik ilyen megoldás a Pilisi Parkerdőben folytatott erdészeti génmegőrző program.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

„A működőképes, stabil génrezervátumok a jövő generációi számára a fajok változatosságán keresztül a fenntartható erdőgazdálkodást biztosítják. A genetikai erőforrások védelmét jelenleg mintegy kétezer hektárnyi terület szolgálja, biztos alapot képezve a természetszerű erdőgazdálkodáshoz.

„A génmegőrző program elsődleges célja a speciális természeti adottságok között tenyésző kocsánytalan tölgy, olasz tölgy, valamint a molyhos tölgy főfafajú elegyes erdők génkészletének óvása, a tölgyhibridek megőrzése, különös tekintettel a természetvédelmi szempontokra”

– foglalta össze a programot Szentpéteri Sándor, a Pilisi Parkerdő erdőtervezési főelőadója.

A parkerdő területén génrezervátum működik az örökerdő-gazdálkodás elindulásának helyszínén, a visegrádi Erdőanyában, de Pilistetőn, a Gödöllői-dombvidéken Domonyban, Gödöllőn, a Kővágó-oldalon, Disznószálláson, Dobogókő északi oldalán a Hosszú-hegyen, valamint a Budakeszi és Nagykovácsi között található Szarvasárokban is.

Fotó: piliscentrum.hu

A természeti folyamatokra alapozott gazdálkodás optimális alkalmazkodást tesz lehetővé, így a környezeti változások (pl.: klímaváltozás) negatív hatásai csökkenthetők. A természetes erdő erdőművelési koncepciójának alapelve a pozitív szelekció: a parkerdő szakemberei az életképes és értékes, jó genetikai készlettel rendelkező fákat (javafák) választják ki; ezek adják az értékes génkészlettel rendelkező faállomány vázát. Emellett a felső szintű gyérítéssel elkerülhetők a jelentős rövid távú változások az erdei ökoszisztémában, a tájképben, és ezek hatékonyan szolgálják a génmegőrzési célokat.

Neked ajánljuk
Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Eltűnhetnek az ősz megszokott színei? Jön a Magyar Nemzeti Parkok Hete, a legnagyobb ökoturisztikai program Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam