2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hely, ahol 30 millió fát ültetnek 5 éven belül

A bajor állam mostantól nem nyereség-, hanem klímaorientált működést vár el a bajor állami tulajdonban lévő erdőket gondozó cégtől.  A faültetés Markus Söder bajor miniszterelnök szerint a teremtett értékek védelmére vonatkozó erkölcsi kihívás.

Miután megjelent nemrég egy tanulmány svájci tudósok tollából, miszerint a klímaváltozás ellen kifejezetten hatékony ellenszer az erdőtelepítés, nagy bejelentést tett a héten Bajorország konzervatív kormányfője, Markus Söder:

„A klímaváltozás időszakában nemcsak azért kell különös figyelmet szentelnünk az erdők megtartására, mert ez a mi legnagyobb szén-dioxid-elnyelőnk Bajorországban, hanem azért is, mert a klímaváltozás hatásait egyes fafajták rosszabbul bírják.”

Bajorországi erődrészlet felülnézetből Fotó: Bayerische Staatsforsten

Ezért öt éven belül, 2024-ig harmincmillió új fát ültet Bajorország, az eddig az állami erdőkben folyó fakitermelést pedig leállítják, hogy a fák a lehető legtöbb szén-dioxidot tudják elnyelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a bajor állam mostantól nem nyereség-, hanem klímaorientált működést vár el a bajor állami tulajdonban lévő erdőket gondozó cégtől.

„Ne legyen az állami erdő gazdasági erdő, amiben kivágják a fákat, hogy pénzt keressenek vele. Az állami erdőnek klímaerdőnek kell lennie!” – adta ki az ukázt Söder.

Bajorország területének összesen 36 százalékát borítják erdők. Az azokat kezelő Bayerische Staatsforsten (BaySF) 808 ezer hektárnyi erdőn tartja rajta a kezét, amely a teljes tartomány területének 11,4 százaléka, de ezen felül rengeteg erdő szövetségi, önkormányzati vagy magántulajdonban van.

Bajorország területének 36 százalékát borítják erdők Fotó: Bayerische Staatsforsten

A bajor állami erdőkezelő cég 2018-ban 20,2 millió eurónyi profitot tudott termelni, nagyjából annyit, amennyibe évente a harmincmillió fa ültetése kerülni fog, ami az ültetések ütemezésétől függően évi 10-30 millió eurójába kerül majd a bajor tartományi költségvetésnek.

Amennyiben valakinek van a tulajdonában erdő, az szintén pályázhat forrásokért nagyszabású faültetés esetén a bajor államhoz. Söder arról is beszélt, hogy

az állami erdők központi részeit mostantól lezárják a látogatók elől, hogy ott a természet vegye át a hatalmat.

Magyarországon a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el Nagy István agrárminiszter közlése szerint – igaz, ennek egy része ipari célt, azaz fakitermelést szolgáló ültetvény, amit 10-20 év után aztán ki is vágnak. Maga a magyar állam idén 22 millió fát ültetett.

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás A gyenyiszovai ember jól bírta a szélsőséges hőmérsékleteket (videóval) Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: azonnali.hu
Vissza
Hírfolyam