2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fekete szörnyhalat fogtak a Balatonban

Vastag szája, dülledt szeme, punkos hátúszója és fekete színe miatt beleillene egy fantasy filmbe is. Balatonmáriafürdőn fogta ki egy horgász 2019. július 11-én, Kisbán Kázmér pedig lefotózta.

A nagyjából 13-14 cm hosszú hal mindenkit meglepett a környéken. Ilyen színűt ritkán látni a Balatonban, nem is tudta hová tenni a Balatonmáriafürdőn pecázó horgász sem, aki kiemelte a vízből. Meglepődve mutatta az ott fürdőző Kisbán Kázmérnak, aki azonnal megörökítette a különleges élőlényt. Élt a kis fekete hal, amikor visszadobták a tóba.

Mint utóbb kiderült, a furcsa állat egy folyami géb nászruhában.

Specziár András, a MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa néhány évvel ezelőtt beazonosított egy ilyen halat, amelyről a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján ez olvasható:

„A folyami géb hímje tud ilyen fekete lenni ívási időben. Ilyenkor a hal morfológiája is kicsit megváltozik (mintha más faj lenne), például erősebbek lesznek az állkapcsok, ami a territorialitást segíti” – írta Specziár András.

Fotó: Facebook/Kisbán Kázmér

A folyami géb egyébként egy olyan invazív hal, amelyet csillapíthatatlan étvággyal, nagy szaporasággal és elképesztő alkalmazkodóképességgel áldott meg a természet, a Duna már tele van vele.

Szakértők szerint a gébfajok a klímaváltozás és a megnövekedett hajóforgalom miatt szaporodtak el.

Keveset mozognak, jellegzetesen fenéklakó halak, a süllők és más ragadozók viszont szívesen fogyasztják őket.

Az ívási időszakban (április és július között) a hím fekete színt ölt, úszói pedig sárga szélűek lesznek (jól látható a fotón is). Az íváshoz a hím vájja ki a fészket, majd őrzi és gondozza az ikrákat. Tápláléka apró rákokból, puhatestűekből, kishalakból és a fenéken élő apró állati szervezetekből áll.

Fotó: Facebook/Kisbán Kázmér

A gébek nagy része a Fekete-, az Azovi- és a Kaszpi-tenger vidékéről származik, illetve a tengerekbe ömlő folyók alsó szakaszain, torkolati részein lévő partközeli, sekélyebb vizekben élnek. Tapadókorong-szerűen összenőtt hasúszóikkal rá tudnak cuppanni, kapaszkodni a függőleges tárgyakra is, ezért elképzelhető, hogy hajókon megtapadva jutottak a magyar vizekre.

Neked ajánljuk
A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program Hatalmas a biciklis pezsgés a Balatonnál Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: likebalaton.hu
Vissza
Hírfolyam