2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bizonyos korallszigetek ellenállók a klímaváltozással szemben

A Csendes-óceán alacsonyan fekvő korallszigetei hajlamosak formát változtatni a klímaváltozás hatására ahelyett, hogy egyszerűen az emelkedő víz szintje alá süllyednének és lakhatatlanná válnának, mint ahogyan azt korábban feltételezték a kutatók.

Tuvalu, a Kiribati-szigetállamok és a Tokelau-szigetek mindössze néhány méterrel vannak a tengerszint felett. Ezeket fenyegeti leginkább a globális felmelegedés, az emelkedő vízszint miatt lakosságuk ugyanis klímamenekültekké válhat.

Egy új-zélandi, brit és kanadai kutatók által készített, és a héten az Amerikai Geológiai Társaság által kiadott tanulmány szerint azonban ezek a szigetek „morfodinamikus módon reagálnak” a környezetre, mivel főként nem szilárd kőzetből, hanem a korallok között élő organizmusok apró vázmaradványaiból állnak.

Tuvalu Fotó: klima-tuvalu.no

Murray Ford, az Aucklandi Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője szerint az alacsonyan fekvő korallzátonyok ellenállóbbaknak bizonyulnak, mint azt korábban hitték.

„Az egyes szigeteket érő hatások változók, így míg bizonyos területek lakhatatlanná válnak, más régiók lépést tartanak a növekvő vízszinttel”

– mondta a tudós.

„A kormányoknak és a közösségeknek idővel el kell dönteniük, hogyan reagálnak, de úgy gondoljuk, ez a tanulmány rávilágít arra a tényre, hogy a természet mintát mutat az alkalmazkodásban, és a szigetek lakóinak is alkalmazkodniuk kell” – tette hozzá.

Kiribati Fotó: dx-world.net

A kutatók elkészítették a tuvalui Fatato-sziget pontos modelljét egy 20 méteres medencében, hogy megfigyeljék, milyen hatásai vannak a klímaváltozás okozta emelkedő vízszintnek és a viharos hullámverésnek. Arra jutottak, hogy

a sziget legmagasabb területe, a gerince magasabbra emelkedik, ahogyan a növekvő vízszint és az erőteljes hullámtevékenység odamossa a homokot és a kavicsot.

Ez az emelkedés a teszt során az alacsonyan fekvő területek „kárára” történt, mivel onnan került fel a homok és kavics a gerincre. Ez a való életben azonban nem így történik, mivel a szigeteket folyamatosan ellátják törmelékkel és homokkal a környező zátonyok.

Fatato Fotó: stuff.co.nz/University of Auckland

A tudósok tavaly történelmi légi felvételek segítségével kimutatták, hogy Tuvalu kilenc korallzátonyának és 101 zátonyszigetének szárazföldi területe 2,9 százalékkal növekedett 1971 és 2014 között.

A klímaváltozás arra kényszerítheti a Csendes-óceán alacsonyan fekvő szigetein élőket, hogy elhagyják otthonaikat.

Új-Zéland 2017-ben hivatalba lépett kormánya önálló vízumkategóriát akar létrehozni a klímamenekültek számára.

A szigeteken élők azonban elsősorban olyan intézkedéseket követelnek, melyek megmenthetik az otthonaikat, nem pedig olyanokat, amelyek megkönnyítik az új területre való költözést.

Neked ajánljuk
Az állatfajok kihalása a növények fennmaradását is befolyásolja Cápákat is esznek a leopárdfókák (videóval) A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam