2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Medveetetés lájkokért: „Az emberek nem fogják fel, micsoda ereje van egy 2-300 kilós nagyvadnak”

Sokakat sokkolt Romániában a napokban az a Transzfogarason készült videó, amelyen egy kislány egy fiatal, de megtermett medvét a tenyeréből etet az út mellett. Hasonló romániai felvételek egyre másra bukkannak fel a közösségi oldalakon.

A transzfogarasi jeleneteket filmező apa nem tudta, hogy nem csak a gyermekét sodorta veszélybe, a medvéknek sem tesz jót, ha turisták etetik őket. A maszol.ro által megkérdezett Halmágyi Ildikó, a Marosvásárhelyi Állatkert munkatársa

sajnálatos jelenségnek tartja, hogy lájkokért, a pillanatnyi népszerűség elérése érdekében az emberek képesek magukat veszélynek kitenni medvék etetésével.

A szakember a tapasztalatai alapján úgy látja: az állatokkal foglalkozó gondozók és munkatársak sokkal jobban félnek a vadaktól, mint a látogatók.

„Az emberek nem fogják fel, micsoda ereje van egy 2-300 kilós medvének, amelynek tízcentis körmei vannak. A legtöbben egyszerűen nincsenek tisztában az állat képességeivel, sajnos sokan teljesen elveszítették a reális félelemérzetüket”

– mondta Halmágyi Ildikó. Az etetés helytelen segítségnyújtás, a medvéknek nincs szükségük rá, legyen szó állatkerti vagy vadon élő egyedekről. Tapasztalatok szerint az állatkertekben az emberek „a leghajmeresztőbb dolgokkal” etetik az állatokat, nagy gondot okozva ezzel a gondozóknak.

Természetesen különbség van az emberek közelségét megszokó medvék és az emberrel nem vagy ritkán találkozó egyedek viselkedése között. A települések közelében élő, vagy oda bejáró példányok kevésbé óvatosak, nem tartanak úgy az embertől. Sokan ezt bizalmas közeledésnek látják, ami rendkívül veszélyes.

„Az etetett medve majdhogynem elpusztított medve!”

– fogalmazott Halmágyi. A rendszeres etetéssel megváltoztatjuk a nagyvad szokásait, és magunkhoz csábítjuk őket, így megnő a támadás előfordulásának veszélye. A támadás során minden esetben a medvét tartják hibásnak, az állat pedig az életével fizethet az embertől elfogadott falatokért.

Neked ajánljuk
Tusnádfürdőn kezdték el a medvepopuláció felmérését Tusnádfürdőn kezdték el a medvepopuláció felmérését Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Az afganisztáni kivonulás után a klímavédelemre és a világjárványra fókuszálna Joe Biden A dinók hosszú farka mégsem csak a fejük súlyát volt hivatott ellensúlyozni
Tovább a forrásra: maszol.ro
Vissza
Hírfolyam