2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyeztetett, egyszarvú rinocéroszok pusztultak el az indiai áradásokban

Legalább 12 ritka, veszélyeztetett indiai orrszarvú (Rhinoceros Unicornis) lett az Északkelet-Indiában pusztító áradások áldozata a Kaziranga Nemzeti Parkban – közölte vasárnap a park illetékese. A heves esőzésekkel járó indiai monszun csak ebben a hónapban már több mint 200 ember halálát is okozta.

A parkban él a világ egyszarvú rinocéroszainak kétharmada

Az Asszám államban 430 négyzetkilométeren elterülő nemzeti park szerepel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. Ott él a világ egyszarvú rinocéroszainak, más néven az indiai orrszarvúknak a kétharmada. A populáció legutóbbi megszámlálásakor, 2015-ben 2401 orrszarvú volt a parkban.

Az áradások a park területének 90 százalékát érintették, és emiatt az állatok a magasabban fekvő pontokra menekültek – mondta el P. Szivakumar, a park igazgatója.

A Nyíregyházi Állatpark kéthetes indiai orrszarvúja (Rhinoceros unicornis) anyja mellett 2018. október 9-én. Magyarországon először született indiai rinocérosz tavaly szeptember 26-án. A rendkívül veszélyeztetett állatfajnak 2018-ban hetvenhárom egyede élt európai állatkertekben Fotó: Balázs Attila, MTI

Július 13. óta több mint 140 állat, köztük rinocéroszok, egy elefánt, egy vaddisznó és különböző szarvasfajták pusztultak el az áradások miatt.

Víz borítja a park területének 60 százalékát

Az indiai orrszarvú védelme ma már sikeresnek mondható, hiszen míg a 20. század elején létszámuk 200-nál is kevesebb volt, addig mára a vadon élő állományt több mint 3500 egyed alkotja. Ennek ellenére a faj továbbra is erőteljesen veszélyeztetett.

Eddig mintegy 60 állatot sikerült megmenteni, többségüket már szabadon is engedték a vadonban. Bár a víz apadni kezdett, még mindig a park területének 60 százalékát borítja. Az indiai monszun júniustól szeptemberig tart, és heves esőzésekkel jár. Idén júliusban már több mint 200 ember halt meg az esőzés miatt, többségük Asszámban és a keleti Bihar államban vesztette életét.

Neked ajánljuk
Három évig tervezték a szélesszájú orrszarvúk költöztetését Veszélyeztetett vörösnyakú ludat lőttek le a Hortobágyon Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam