2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A repülő mókusok új faját azonosították kínai tudósok

A repülő mókusok nemébe tartozó új fajt azonosítottak kínai tudósok. A repülő mókusoknak világszerte 15 neme és ezen belül 44 faja van, amelyek elsősorban a melegebb tájakon fordulnak elő, Amerikában csakúgy, mint Eurázsiában, de Délkelet-Ázsiában is, többek között a Maláj-félszigeten. Az új faj három új példányára a kínai Jünnan tartományban bukkantak a tudósok. 

A Biswamoyopterus elnevezésű nem a repülő mókusok között a legtitokzatosabb és a legritkább. Korábban úgy vélték, két faj tartozik bele Dél-Ázsiában, az Indiában élő Namdapha és a laoszi óriás repülő mókus, a Laotian. Mindkét fajból egyetlen egyedet ismer a tudomány, az elsőt 1981-ben, a másodikat 2013-ban fedezték fel – olvasható a ZooKeys állattani szaklapban közzétett tanulmányban, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Kunming Állattani Intézetének tudósai készítettek.

A repülő mókusok a melegebb tájakat kedvelik. Előfordulnak Amerikában, Eurázsiában, de Délkelet-Ázsiában is. Speciális repülési technikájuk van, leszálláskor farkukat és karjukat megemelik, testüknek hosszanti tengelyét pedig függőleges irányba döntik, hogy így tompítsák az ütközést, majd a karmukkal erősen megkapaszkodnak Fotó: visualhunt.com

Az új faj egy példányát a Jünnan tartománybeli Kaolikung hegyen gyűjtötték. Eredetileg úgy gondolták, hogy a súlyosan veszélyeztetett Namdaphák közé tartozik, amelyet a Global Wildlife Conservation állatvédő szervezet a 25 „legkeresettebb” faj közé sorol.
Azonban

a mókusnak olyan tulajdonságai voltak, amelyek eltértek a repülő mókusok korábban azonosított fajaitól: más volt a színe, a koponyája és a fogai anatómiája

 – írták a kutatók. Ezután expedíciót szerveztek, és begyűjtöttek egy újabb példányt. Végül a titokzatos nem egy harmadik egyedét is megtalálták.

Az új fajt, amelyet Kaolikung hegyi repülő mókusnak neveztek, a két ismert faj élőhelye között 1250 kilométeren elterülő vidéken találták meg, ami arra utal, hogy a nem elterjedtebb, mint korábban vélték – írta közleményében Li Csüan, a tanulmány vezető szerzője.

A repülő mókusok mellső és hátsó lába között különleges hártya feszül, ennek segítségével siklanak a levegőben egyik fáról a másikra. Lábuk finom mozdulataival kormányoznak, a farkukkal fékeznek, amikor a céljukat elérik – írta róluk az amerikai országos vadvédelmi szövetség (National Wildlife Federation).

Neked ajánljuk
Jóval zöldebb az Alpok, mint korábban Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam