2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drasztikusan kevesebb orangután él a malajziai olajpálma-ültetvények környékén

Tizenöt év alatt 30 százalékkal csökkent az orangutánok száma a kelet-malajziai Sabah állam olajpálma-ültetvényein megmaradt erdőfoltok területén – figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF). Malajziában minden évben hatalmas erdőterületeket számolnak fel az ültetvények miatt, csökkentve többek közt az orangutánok életterét.

Az eredmények, amelyek a WWF szerint az emberszabású majmokra vonatkozóan végzett eddigi legintenzívebb vizsgálatból származnak, azt mutatták, hogy a Borneó szigetén elterülő maláj állam Kulamba és Tabin nevű vadvédelmi területein 30 százalékkal, illetve 15 százalékkal csökkent az orangutánok száma 2002 és 2017 között.

A WWF mutatói szerint legkevesebb 650 orangután pusztult el a Sabah keleti részén fekvő síkságok védett területein az érintett időszakban.

Az államban élő orangutánok teljes populációja azonban stabil maradt, nagyjából 11 ezer egyedet számlálva.

Az orangutánok Borneó őserdőiben és a teljes területével Indonéziában található Szumátra szigetén őshonosak Fotó: Pixabay

A világalap közleménye szerint a nagy kiterjedésű erdőterületeken az orangutánok populációja stabilizálódott, ám az olajpálma-ültetvényeket tarkító erdőfoltokon csökkent az állatok száma. Az orangutánok az ültetvényeken megmaradt kis erdőterületeken keresztül jutnak el egyik nagyobb erdőből a másikba, vagyis ezek az erdőfoltok kulcsfontosságú szerepet játszanak a túlélésükben, különösen Sabah keleti síkságain.

Malajzia a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelője – Indonézia után –, és Sabahban folyik a legnagyobb termelés. Az olajpálma-termesztés hatalmas környezetterheléssel jár: Malajziában évről évre újabb erdőterületeket tisztítanak meg az ültetvények számára – ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk.

Neked ajánljuk
Nem kell ide vegyszer, a hazai baglyok segítenek a gazdálkodóknak a rágcsálók irtásában Bébibumm egy mexikói vadrezervátumban a pandémia alatt (videóval) Egy nehéz hét a kék bálna életében (videó) A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en Elhagyott ipartelepeken építene napelemparkokat a MEKH
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam