2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszaszorítanák az illegális erdőirtást az Európai Unióban – Szigorúbb tanúsítási rendszer jöhet

Az Európai Bizottság átfogó iránymutatást fogadott el a Föld növényvilágának 80 százalékát kitevő erdők védelme és helyreállítása érdekében, ezzel igyekszik támogatni a világnépesség mintegy egynegyedének a megélhetését és az éghajlatváltozás elleni küzdelem uniós erőfeszítéseit – közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke kedden.

Az adatok szerint 1990 és 2016 között 1,3 millió négyzetkilométer erdőt irtottak ki a világon, ami óránként körülbelül 800 futballpálya méretű területet jelent. Az erdőirtás legfőbb oka az élelmiszer, a takarmány, a bioüzemanyag, a fa és egyéb áruk iránti kereslet. Ezzel egyidejűleg

az erdőirtással összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátása a második legjelentősebb oka az éghajlatváltozásnak.

Fotó: Pixabay

Az uniós bizottság első alelnöke elmondta, az elfogadott iránymutatás intézkedéseket vezet be a fokozott nemzetközi együttműködés előmozdítására, a fenntartható finanszírozás, a természeti erőforrások jobb felhasználása, a munkahelyteremtés, az ellátási lánc fenntarthatóságának támogatására, valamint a kutatás segítése és a fogyasztás erdőirtásra gyakorolt hatásának minimalizálása érdekében.

Kiemelte, az unió célja egyebek mellett a meglévő erdők egészségének védelme és javítása, valamint az erdőterületek világméretű növelése.

A bizottság csökkenteni kívánja az EU ökológiai lábnyomát, ösztönözni az erdőirtásmentes ellátási láncokból származó termékek fogyasztását, valamint a tagországokkal együttműködve az erdőkre gyakorolt nyomás csökkentését szorgalmazza.

„Meg kell erősíteni a nemzetközi együttműködést az erdőirtás megállítása érdekében, és ösztönözni az erdők helyreállítását” – fogalmazott Timmermans. Elmondta azt is, hogy az uniós fogyasztás csökkentésére és az erdőirtásmentes ellátási láncokból származó termékek használatának ösztönzésére irányuló lépéseket egy új, az erdőirtással, az erdőpusztulással és az erdőgazdálkodással foglalkozó szektor szereplőiből álló testülettel együttműködve fogják meghatározni.

A bizottság ösztönözni fogja az erdőirtástól mentes termékekre vonatkozó szigorúbb tanúsítási rendszer bevezetését

– közölte az uniós bizottság első alelnöke.

Neked ajánljuk
Újabb földterületeket vesztettek el a brazil őslakosok (videóval) A rosszul végiggondolt klímavédelem káros lehet a faji sokszínűségre Így veszik el a kedvét az illegális szemetelőknek egy román faluban Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: erdo-mezo.hu
Vissza
Hírfolyam