2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre terjed a szupererős malária-kórokozó

Már több délkelet-ázsiai országban észlelték azt a malária-kórokozót, amely ellenáll a leggyakoribb gyógyszereknek. Ha eljut Afrikába, katasztrófát is okozhat, a kontinensen van a legtöbb maláriás megbetegedés. A betegséget terjesztő szúnyogfajok egy ideje hazánkban is megjelentek.

Megjelentek és vészesen gyorsan terjednek Délkelet-Ázsiában az elsődleges ellenszerekre rezisztens malária-kórokozók. Kambodzsa után Laoszban, Thaiföldön és Vietnámban is detektálták őket, a betegek fele nem gyógyult meg az ilyenkor elsődlegesen választott gyógyszerektől, írja a BBC.

A kutatók szerint ez a felfedezés szörnyű perspektívát nyit meg a betegség terjedése előtt, egész Afrikát lerohanhatja a gyógyszereknek ellenálló ragály.

Más szakértők úgy vélik, nem lesznek olyan súlyosak a következmények. Ami tény, hogy volt olyan vidék, ahol a kórokozók 80 százaléka ellenállt a gyógyszereknek.

Fotó: Pixabay

A maláriát két gyógyszer együttesével gyógyítják 2008 óta, 2013-tól viszont megjelentek olyan kórokozók, amelyek mindkét gyógyszerre rezisztensek voltak. Mindazonáltal a malária ettől még gyógyítható, vannak másféle gyógymódok, és a leginkább használt két gyógyszert is fel kell váltani valami mással, mondják a szakértők.

Ha az ellenálló kórokozók elérik Afrikát, az új helyzetet teremt, mert a 10 maláriás megbetegedésből 9 itt található, milliók haláláért felelős.

Mindazonáltal Délkelet-Ázsiában a 2008-as 262 ezer megbetegedés 2018-ra 36 900-ra zuhant, tehát az esetek száma jelentősen csökkent.

A betegség hidegrázással, magas lázzal, majd erős izzadással jár, rendes ellátás hiányában a tüdő leállásához vezethet. Évente még most is 435 ezer ember hal meg maláriában, többségük öt évnél fiatalabb gyerek.

A globális felmelegedés miatt a maláriát terjesztő egzotikus szúnyogfajok már egy ideje Magyarországon is jelen vannak.

Neked ajánljuk
Vörhenyes fecskéket láttak a Dél-Alföldön Fecskehotelt avattak Tiszafüreden Új együttműködés segíti elő régiónk zöldnövekedését A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam