2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bangladesben is nő a tigrisek száma, de túl kevés a hím

India után Banglades is bejelentette, hogy növekszik a területén élő tigrisek száma, de aggasztóan kevésnek találják a hím állatok arányát.

A phys.org-ban megjelent tudósítás szerint a legutóbbi felmérés során 114 nagymacskát számoltak össze Bangladesben, nyolccal többet, mint a négy évvel korábbi tigrisszámláláskor, ami a vadorzók elleni erélyesebb fellépésnek köszönhető. 2004-ben még 440-re becsülték az ország délnyugati részén fekvő szundarbani mangroveerdőben élő tigrisek számát, ehhez képest 2015-re kevesebb mint a negyedére, 106-ra csökkent a nagymacskák száma.

A kihalás szélére került populáció megmentése céljából a kormány megnövelte a szundarbani védett terület nagyságát, és különleges alakulatot állított fel a vadorzók ellen.

Kameracsapdák segítségével számolták meg a tigriseket Bangladesben Fotó: phys.org

Noha az intézkedések eredményeként emelkedésnek indult a tigrisek száma Bangladesben, a hatóságokat aggasztja, hogy

felborult az ivari arány, egy-egy hím állatra öt nőstény jut, miközben a normális a három lenne. Ennek fő oka az lehet, hogy a hímek agresszívabbak, nagyobb területeket járnak be, ezért jobban ki vannak téve a vadorzók jelentette veszélynek.

Banglades és 12 másik ország 2010-ben Oroszországban vállalta, hogy 2022-ig megkétszerezi a területén élő tigrisek számát. India hétfőn jelentette be, hogy négy évvel a határidő előtt elérte a célt, az országban már majdnem 3000 tigris él vadon, több mint a duplája a másfél évtizeddel ezelőttinek.

Neked ajánljuk
Nőtt a fókapopuláció a Watt-tengernél Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé Világelső a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum, Magyarország is tagja Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam