2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A faültetés is lehet káros

A világ politikai vezetői elvileg elköteleződtek amellett, hogy 2030-ig 350 millió hektár erdőt telepítenek újra. Ha egymilliárd hektár földet újrafásítanánk (ez kb. 10 millió km2, valamivel nagyobb, mint az USA területe), azzal egy új tanulmány szerint 205 gigatonna szén-dioxidot lennénk képesek megkötni – ez az iparosodás óta a légkörbe bocsátott CO2 kétharmadával ér fel.

Íme két tény, amely megmutatja, milyen széles körű egyetértés mutatkozik abban, hogy a faültetés közelebb visz a klímaváltozás legyőzéséhez, mivel a fák megkötik a légkörben azokat az üvegházhatású gázokat, amelyek hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez. Kate Parr, a Liverpooli Egyetem trópusokkal foglalkozó ökológusa és Caroline Lehmann, az Edinburgh-i Egyetem biogeográfusa a Conversationben közölt összeállításában azonban óva int attól, hogy baklövéseket kövessünk el nagy fásítási buzgalmunkban.

A harmadik veszély: a faültetés

A klímamentő fák közül sokat a trópusi és szubtrópusi füves pusztákon, szavannákon ültetnének el az erről szóló tervezet szerint. A Föld felszínét hatalmas területeken fedő szavannák és egyéb füves élőhelyek a fák tekintetében is nagy faji változatosságot mutatnak, de még fontosabb, hogy az erdőkhöz hasonlóan ezek az élőhelyek is fontos szerepet játszanak a Föld karbonegyensúlyának fenntartásában. Korábbi tanulmányok szerint

a kiterjedt füves területek akár az összes megkötött szén 30 százalékát is tárolhatják, miközben a szárazföldeknek a 20 százalékát borítják.

Emellett óriási, a trópusi erdőkéhez fogható biodiverziás-tartalékaik is vannak az efféle élőhelyeknek.

A 14 szárazföldi biom a WWF felosztása szerint a trópusi esőerdőtől a tundráig. Amiről a brit kutatók beszélnek, azok a sárgával jelölt trópusi és szubtrópusi füves puszták, szavannák és bozótok Fotó: wikipedia.org/Terpsichores

Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a trópusi és szubtrópusi füves puszták otthont adnak közel egymilliárd embernek, akik közül sokan állattartással és növénytermesztéssel foglalkoznak. A trópusi füves életközösségek az emberiség bölcsőjének számítanak: ezeken a helyeken fejlődtek ki a modern ember első változatai, annak is köszönhetően, hogy itt termesztettek először olyan fontos haszonnövényeket, mint a köles és a cirok.

Ironikus módon ezekre a füves életközösségekre a klímaváltozás és a természetes élőhelyek visszaszorulása mellett most egy harmadik veszély is leselkedik: a faültetés.

Mert bár elsőre jó ötletnek tűnhet a puszták beültetése, valójában ennek pusztító hatásai lennének. Az erdőkkel ellentétben ugyanis a trópusi füves ökoszisztémáknak nemcsak a fák eltüntetésével, hanem a fák ültetésével is lehet ártani.

A cikk a qubit.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam