2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy éven belül kihalhat a kaliforniai disznódelfin Mexikó nyugati partjainál

Egy éven belül kihalhat a kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita a Mexikó nyugati partjainál lévő Kaliforniai-öbölben, amennyiben a térségben nem hagynak fel az eresztőhálók illegális használatával. A totoaba hal helyzete sem áll jól.

A skóciai St. Andrews Egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy mára kevesebb mint tíz példány maradhatott a kistestű delfinből.

A kizárólag a Kaliforniai-öböl legészakibb csücskében honos kaliforniai disznódelfin, amely a világ legkisebb és legveszélyeztetettebb cetfaja, úgynevezett járulékos fogásnak, vagyis nem szándékos zsákmánynak számít.

Kaliforniai disznódelfin Fotó: wikipedia.org

Populációjának csökkenését az okozza, hogy a területen élő másik, szintén súlyosan veszélyeztetett fajra, a totoaba halra halásznak, a kis delfin pedig beleakad a kivetett hálókba. A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, így – főként Kínában – rendkívül nagy rá a kereslet.

A totoabahalászat illegális, és Mexikó az eresztőhálók használatát is betiltotta, ám mindezek ellenére a gyakorlat továbbra is folytatódik.

Totoaba hal Fotó: mexicanfish.com

Len Thomas professzor, az egyetem munkatársa szerint az illegális eresztőhálók folyamatos jelenléte a kihalás felé sodorja a kaliforniai disznódelfineket. „Azonnali cselekvésre van szükség, ha meg akarjuk menteni ezt a fajt” – húzta alá a szakember.

A kutatók akusztikus mérőműszerek segítségével „hallgatták le” az állatokat és becsülték meg a populációjuk méretét. A vaquiták száma csaknem 99 százalékkal csökkent a mostani tanulmány 2011-es megkezdése óta. Az elmúlt három évben nagyjából 50 százalékkal csökkent évről évre az állatok száma.

A kaliforniai disznódelfin reprodukciós ciklusa hosszú, ezért nem tudnak gyorsan szaporodni.

Neked ajánljuk
Két hónap alatt több mint 350 elefánt múlt ki Botswanában (videóval)) Apró, egzotikus békát fedeztek fel egy walesi élelmiszerbolt banánjai között A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam