2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több millió hektárnyi vadon tűnt el az Egyesült Államokban

Az USA-ban csaknem 9,7 millió hektárnyi vadon – azaz emberi beavatkozás által nem érintett terület – veszett oda 2001 és 2017 között a mezőgazdaság, az energiafejlesztés, a lakásépítés és egyéb emberi tényezők miatt, amitől az ország még sebezhetőbbé vált a klímaváltozás hatásaival szemben.

A Center for American Progress kutatóintézet szerint 2030-ig az Egyesült Államok szárazföldi és óceáni területeinek legalább 30 százalékát kellene megőrizni természetes állapotában a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak és a vadvilág kipusztulásának kivédése érdekében. A szakemberek szerint ennek teljesítéséhez szövetségi és helyi szinten is erősíteni kell a már létező környezetvédelmi irányelveket.

A kutatók a kőolaj- és földgázkitermelés, az útépítés, a lakásépítés, a mezőgazdasági termelés és az egyéb emberi tevékenységek hatásainak felbecsülésével próbálták meg kikalkulálni a természeti területek pusztulásának ütemét.

Természeti terület vesztesége régiónként, 48 szomszédos államban Illusztráció: americanprogress.org/CAP

Az USA szárazföldi területeinek 12 százalékát teszik ki a nemzeti parkok, ősparkok és egyéb védett területek, míg az óceáni területek 26 százaléka élvez védelmet a kőolaj- és földgázkitermeléstől.

A tanulmány szerint az Egyesült Államok olyan korszakba lép, amiben az eddigieknél sokkal jobban rá lesz utalva a természeti világ stabilitására a gazdasági fejlődés, a közösségek egészségének védelme és a klímaváltozás hatásainak kezelése tekintetében.

Az emberi beavatkozástól mentes természeti területek hanyatlása az Egyesült Államok déli és középnyugati részén a legsúlyosabb, a városok, a földművelés, az utak, az erőművek és egyéb fejlesztések területi kiterjedésének növekedése miatt.

Neked ajánljuk
Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra A nap képe: A Nap ölelése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam