2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz van a hawaii Kilauea vulkán kráterében, robbanásszerű kitörésekre számítanak a kutatók

Először fedeztek fel vizet a hawaii Kīlauea vulkán kráterében, a változás annak jele lehet, hogy a jövőben kitörésekre lehet számítani. Egyhétnyi vizsgálódás után a kutatók megerősítették, hogy a vulkán Halemaumau kráterének alján lévő titokzatos zöld folt víz lehet.

„Az a kérdés, mit jelent ez a vulkán fejlődése szempontjából” – mondta Don Swanson, az Egyesült Államok Földtani Intézetének (U.S. Geological Survey) kutatója.

A Halemaumauban az írásos feljegyzések óta először regisztráltak vizet, a tó jelenléte nagyon szokatlan. A tudósok nem biztosak benne, pontosan mi fog történni, de ha a láva vízzel érintkezik, az robbanásokhoz vezet.

A légi felvétel a Kīlauea csúcsáról, az USGS Hawaiian Volcano Observatory helikopteréről, 2019. augusztus 1-jén. Az alul látható kis zöld folt egy új tavacska, amely a kráter legalacsonyabb pontján alakult ki Fotó: USGS/S. Conway

Az egyik lehetőség, hogy a láva lassan felhevíti a talajvizet, és elképzelhető, hogy új lávatavat hoz létre. A láva szintén interakcióba léphet a víztáblával, és kisebb robbanásokat okozhat.

„A másik lehetőség, hogy a magma gyorsan emelkedik, ami nagyobb robbanást idézhet elő”

– mondta Swanson.

A szakértő korábban úgy nyilatkozott, hogy a víz jelenléte fontos változást jelezhet a vulkán hosszú távú aktivitását tekintve.

A Kīlaueára jellemző, hogy hosszú, kitörésekkel tarkított periódusok váltják a lassabb, úgynevezett effúziós, vagyis kiömléses fázisokat. Az effúzív periódusokban – ilyen jellemezte a Kīlaueát az elmúlt mintegy 200 évben – lassabb, állandó lávafolyamok szivárognak a talajból.

A Kīlauea tűzhányó lávája ömlik ki egy repedésből a hawaii Paho Leilani lakónegyedében 2018. május 6-án. A vulkánkitörés mintegy harminc házat elpusztított, és csaknem kétezer embert otthonának elhagyására kényszerített
Fotó: MTI/EPA/Paradise Helicopters/Bruce Omori

Tavaly drámai robbanás következett be, amikor a Kīlauea oldalából láva robbant ki, beterítve egy hatalmas területet. Több száz otthont rombolt le a közelmúlt egyik legnagyobb kitöréseként.

Neked ajánljuk
Tömeges madárpusztulást okoztak a klímaváltozás miatti hőhullámok a Csendes-óceánban A kutatókat is meglepte a mélytengerek egyik legfurcsább élőlénye (videóval) Vízhiány van, de 96 millió liter víz kibányászására kapott engedélyt egy kínai cég Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Malajzia sem lesz a világ szemétdombja
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam