2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök

A Feröer-szigeteki hagyományos cetvadászatról készült fotókkal és videóval próbált visszavágni Jair Bolsonaro brazil elnök Norvégiának, amiért az felfüggesztette az amazonasi esőerdők védelmére folyósított segélyeket az erdőirtás felgyorsulása miatt.

„Nézzék csak, milyen a Norvégia támogatta bálnamészárlás!” – írta a brazil elnök Twitter-oldalán a felvételek mellé, amelyeken az látható, amint sarokba szorított cetek százait verik agyon egy vértől vörös tengeröbölben.

A felvételek állítólag május 29-én készültek Norvégiában, csakhogy Oslóban nem tudnak ilyen kegyetlen öldöklésről, és hétfőn ki is derítették, hogy a sokkoló képek (amelyek egyike itt tekinthető meg) a Dániához tartozó Feröer-szigeteken készültek, ahol sok évszázados hagyomány a grindadrap, a cetvadászat, amelynek keretében nyaranta közel ezer hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint mészárolnak le a helyi lakosság ellátása céljából.

Jair Bolsonaro Fotó: MTI/EPA/Fernando Bizerra

A norvég halászati minisztérium közölte, hogy Norvégiában csak hajóról, szigonnyal vadásznak bálnára, és csak a nagy testű cetek legkisebb fajára, a gyakori csukabálnára.

Norvégia, a brazíliai erdővédelmi projektek legbőkezűbb finanszírozója a múlt héten jelentette be, hogy egyelőre nem folyósít további segélyt Brazíliának, mert felgyorsult az amazonasi esőerdők fogyása.

Természetvédők szerint tavaly Brazíliában 15 százalékkal több erdőt vágtak ki, mint egy évvel korábban. Az Imazon civil szervezet szerint 2018 augusztusa és 2019 júliusa között több mint 5 ezer négyzetkilométer esőerdőt vágtak mezőgazdasági hasznosítás céljából.

A segélyek leállítására adott első válaszában a brazil elnök azzal vádolta Norvégiát, hogy „bálnákat öl meg, és kőolajat termel ki az Északi-sarkvidéken”.

Neked ajánljuk
Cumisüvegből táplálják a Nicaraguában született első fehér tigrist (videóval) 2021 kétéltűje: Nem szolgált rá rossz hírére, és nem is nyálkás a zöld varangy Készül a sasleltár Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam