2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Háromszor több az erdőtűz az unióban, mint a korábbi években

Január 1. és augusztus közepe között 1626 erdőtüzet regisztráltak az unióban. Ez több mint a háromszorosa az eltelt évtized uniós átlagának, a Copernicus Erdőtűzjelző Rendszere (EFFIS) szerint ugyanis 2008 és 2018 között augusztus derekáig átlagban 464 erdőtüzet jegyeztek.

2017-ben Európában 1,2 millió hektár állt lángokban, ebből 800 ezer Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban.

Az Európai Bizottság (EB) arra figyelmeztetett, hogy

a klímaváltozás csökkenti a nedvességtartalmat, ezért– kivált a Földközi-tenger térsége – szárazabb, emiatt növekszik az erdőtüzek kockázata.

Erdőtűz pusztít a dél-spanyolországi Malaga tartományban fekvő Estepona közelében 2019. augusztus 19-én
Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos Diaz

Franciaország délkeleti része van a legnagyobb veszélyben, ahol a nyáron 46 ℃-os csúcshőmérsékletet mértek. A mostani görög erdőtüzek oltásában spanyolok és olaszok segédkeznek.

Erdőtüzek száma az EU-ban: a rózsaszín a 2008–2018 közötti időszakot jelzi, a kék sáv az ideit  Fotó: hu.euronews.com/EFFIS

Az EB az „erdőtüzes idény” meghosszabbodására is felhívta a figyelmet.

Spanyol kutatók tavalyi tanulmánya szerint az erdőtüzekkel érintett területek 40 százalékkal lesznek nagyobbak, ha a párizsi klímaegyezménnyel összhangban a globális hőmérséklet mindössze 1,5 Celsius-fokkal nő az iparosodás előtti korszakhoz képest, ha viszont 2-3 Celsius-fokos lesz az emelkedés, akkor 100 százalékkal lesz nagyobb az érintett terület.

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás A gyenyiszovai ember jól bírta a szélsőséges hőmérsékleteket (videóval) Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam