2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amazonas-szakértő: Nem a Föld tüdeje az égő esőerdő

Két brazil környezetvédelmi szakember beszélt a Forbesnak arról, hogy a mostani erdőtűz nem nevezhető kiemelkedőnek a korábbiakhoz képest. Szerintük nem Bolsonaro felelős a mostani tüzekért, Lula da Silva baloldali elnök alatt több tűz volt, és nem jó ötlet a farmereket meg a mezőgazdasági vállalatokat hibáztatni.

Az amazonasi esőerdőtüzek kapcsán előkerült újra az az állítás, hogy az Amazonas vidéke a „Föld tüdeje”, annyi oxigén termelődik ott.

„Ez hülyeség – vélekedik Daniel C. Nepstad, a világ egyik vezető Amazonas-szakértője a Forbesnak adott nyilatkozatában. –

Az Amazonas rengeteg oxigént termel, de ugyanennyi oxigént lélegez be, szóval ez inkább oxigénmosás.”

Fotó: mandiner.hu

A növények a földből kinyert tápanyagok energiává alakításához használják az oxigént. A fotoszintézis során pedig a fényt alakítják kémiai energiává, amit később a légzésükhöz használnak.

A New York Times nemrég arról értekezett, hogy ha az Amazonas-erdők vidéke szavannás tájjá válna, akkor nem tudna annyi szenet tárolni, és így csökkenne a világ tüdejének kapacitása.

Nepstad szerint, aki a klímaváltozással foglalkozó, híres IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) utolsó jelentésének egyik fő szerzője volt, ez is téves: „Az Amazonas sok oxigént termel, de ugyanennyit termelnek a szójafarmok és a marhalegelők is.”

Nepstad azt is hozzátette: az erdőtüzek száma 80 százalékkal magasabb idén, mint 2018-ban, de csak 7 százalékkal több a tíz éves átlagnál.

A szakértő kifejti: a hírességek által posztolt fotóknak semmi köze a mostani tüzekhez. A Cristiano Ronaldo által posztolt fotó Dél-Brazíliában készült, távol az Amazonas vidékétől. A Leonardo DiCaprio és Emmanuel Macron által posztolt fotó húszéves, a Madonna és Jaden Smith által megosztott kép pedig több mint harminc. Más hírességek svédországi, indianai és montanai képeket osztottak meg.

Az Amazonas vidéke Nepstad egyik tanulmányából. Zöld szín: erdő, sárga: kiirtott erdő, szürke: nem erdei, barna: fakitermelés, rózsaszín: kiszáradt erdő, normál állapotú, narancssárga: kiszáradt/kitermelt, normál állapotú,  piros: kiszáradt erdő, 10 százalék csökkenés PPT-ben Fotó: csr.ufmg.br

Leonardo Coutinho környezetvédelemmel foglalkozó brazil újságíró azt is elmondta a Forbesnak: hiába hibáztatják sokan Brazília jobboldali elnökét, Bolsonarót a tüzekért,

Lula da Silva baloldali kormánya és környezetvédelmi minisztere, Marina Silva idején, a kétezres években volt a legmagasabb az erdőtüzek száma.

Őket mégsem hibáztatta senki az Amazonas esőerdeinek veszélyeztetéséért. Coutinho hozzáteszi: a mostani helyzet egyáltalán nem kivételes Brazíliában és az Amazonas-esőerdőkben.

Ráadásul az esőerdőtüzek nem úgy működnek, hogy minden porig ég – mondja Nepstad, és az erdőtüzek egy része nem is erdős részen van. A porig égő erdőkről szóló képekkel ellentétben az égő részek 80 százaléka megmarad – teszi hozzá.

A 7 százalékos növekedést a tüzekben a száraz cserjések és a levágott fák okozzák, ugyanakkor az Amazonas erdejeinek felét törvények védik a kivágás ellen. 2004-2012 közt az erdőirtás 70 százalékkal csökkent arrafelé.

A teljes cikk a mandiner.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A járvány felgyorsította az erdőirtást a trópusokon Lassult az erdőpusztulás az elmúlt öt évben Tragédia fenyeget a brazil esőerdő mélyén Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam