2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét birkák legelnek London egyik legnagyobb parkjában

A terület környezetbarát fenntartására – azaz fűnyírásra – 60 év után ismét birkákat vezényeltek London egyik közkedvelt parkjába, a Hampstead Heath-re. Öt birka fog legelni az egy hétig tartó próbaidőszakban, és ha jól végzik a dolgukat, meghosszabbítják alkalmazásukat.

A fűnyírást kiváltó legeltetés hozzájárul a nagyobb biodiverzitáshoz, kedvező élőhelyet biztosít az ott élő vadállatoknak, köztük a hüllőknek és a kis testű emlősöknek, valamint a vadvirágoknak.

A London északi részén 320 hektáron elterülő Hampstead Heath a brit főváros egyik legnépszerűbb parkja, évente mintegy 9 millióan keresik fel. A birkák a római kori emlékmű környékét gondozzák, ezt tartják a népnyelvben Boudica kelta királynő síremlékének.

Az 1920-as és 30-as években gyakran lehetett látni legelésző birkákat London parkjaiban, így csökkentették a fűnyírás költségeit, és ez a környezetbarát megoldás lehetséges, hogy ismét divatba jön.

Újra „természetes fűnyírók”, birkák kerültek a londoni Hampstead Heath-re Fotó: standard.co.uk

John Beyer, a Heath & Hampstead Társaság alelnöke elmondta, hogy a tervet John Constable 19. századi angol festő képei ihlették, aki legelésző birkákat festett a Hampstead Heath-ről készített alkotásaira.

A társaság régóta tervezi a legeltetés visszaállítását. Mint Karina Dostalova, a londoni önkormányzat illetékese felidézte, hosszú története van a területen történő legeltetésnek, a gazdák a nyájukat ide terelték azelőtt, hogy a Cityben lévő piacra vitték az állataikat eladásra.

2018-ban a Green Parkban legeltettek birkákat a fenntartási munkák keretében.

Neked ajánljuk
Németországban is újrahonosították az Alpok legnagyobb madarát (videóval) Újabb helyen bukkantak rá hazánkban a világ egyik legritkább emlősfajára (videóval) Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam