2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új szigeteket fedeztek fel a Jeges-tengerben – gleccserolvadás után

Öt új szigetet fedezett fel a Jeges-tengerben lévő Ferenc József-föld térségében az orosz északi flotta vízrajzi szolgálatának kutatócsoportja – adta hírül a RIA Novosztyi orosz hírügynökség honlapja.

A flotta közleménye szerint a legkisebb sziget területe 900 négyzetméter, a legnagyobbé 54,5 négyzetkilométer, a kutatók elvégezték a szigetek topográfiai felmérését.

Az Északi-földtől nyugatra, a Nansen-gleccser közelében fekvő szigetekre három éve bukkantak a tudósok a Vize-öbölről készült műholdfelvételeket elemezve.

A Nansen-gleccser környéke Fotó: femina.hu

A tudósok feltételezik, hogy korábban a gleccser betakarta a szigeteket. 2015 és 2018 között az északi flotta vízrajzi szakemberei 30 új sziget, öböl és fok felfedezését segítették a Ferenc József-föld és az Északi-föld térségében.

Oroszország az elmúlt években növelte jelenlétét az Északi-sarkvidék térségében, ahogyan a globális felmelegedés miatt egyre hosszabb időszakban hajózható az északi tengeri hajóút.

Neked ajánljuk
Összeomlás fenyegeti a Mont Blanc egyik olaszországi gleccserét Egy rétisas „szemén” át mutatják meg az Alpok pusztuló gleccsereit (videóval) Jégbarlang az olvadó gleccser alatt a svájci Alpokban (képgaléria) A Coca-Cola is papírpalackokkal kísérletezik Egyre több az illegális hulladék Pécsen
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam