2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új-Zélandhoz közeli szigeteknél tanulnak egymástól új dalokat a hosszúszárnyú bálnák

„Dalversenyre” gyűlnek össze a hosszúszárnyú bálnák Új-Zéland legészakibb vizeiben minden évben. A kutatók szerint az állatok bemutatják dalaikat, és új dallamokat tanulnak egymástól.

A Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány elkészítéséhez a szakértők az Aucklandtől 1000 kilométerre északkeletre fekvő Kermadec-szigetek közelében a hosszúszárnyú bálnákról (Megaptera novaeangliae) készített felvételeket elemezték. Az állatok itt vonulnak át minden évben, miközben a Csendes-óceán déli részén lévő téli párzási helyükről az Antarktisz felé vándorolnak, ahol krillekkel táplálkoznak a nyár folyamán.

A kutatók eredetileg a bálnák párzási területének megismerésére fókuszáltak, így meglepte őket a bálnaének nagy mennyisége.

Egy fiatal púpos bálna kiugrik a vízből a Kermadec-szigetek egyike, a  Raoul-sziget közelében
Fotó: University of Auckland/Becky Lindsay

„Nem számítottunk ennyi bálnaénekre. A kutatás során készített felvételeket össze tudtuk hasonlítani 52 olyan bálnaénekkel, amelyet más kutatók vettek fel Új-Kaledóniában, Francia-Polinéziában, a Cook-szigeteknél, Tongán és Niue szigeténél” – mondta el a kutatásban részt vevő Rochelle Constantine.

Az emberekhez hasonlóan a hosszúszárnyú bálnák is átadják egymásnak kulturális viselkedésmintáikat. Az ismert, hogy a hím bálnák összetett dala idővel megváltozik, az viszont rejtély volt eddig, hogyan.

A dalok összehasonlításából kiderült, hogy a Kermadec-szigeteknél lévő bálnák különböző párzási területekről érkeztek, ami meglepetés volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a terület fontos helyszín, ahol a bálnák meghallgatják fajtársaik énekét, ezeket átveszik és megtanulják egymásról.

Bár bálnák nélkül, de erről a drónfelvételről látható a Kermadec-szigetek gyönyörű világa:

Neked ajánljuk
Egy kiló garnélarák miatt hat kiló más tengeri élőlény pusztul el A kardszárnyú delfinek üldözhették el a fehér cápákat Fokváros vizeiből Ritka kiviket engedtek szabadon Új-Zélandnál 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam