2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Anglia madarai is megszenvedik a klíma átalakulását

A vándorló madarak a klímaváltozás vesztesei, de az enyhébb telek több fajnak is kapóra jöttek. A tanulmányozott madárfajok egyharmadának jövőjére hosszú távon is hatással lesz a jellemző időjárás átalakulása.

„A klímaváltozásnak lesznek vesztesei és nyertesei” – idézi a Brit Ornitológiai Társaság (BTO) tudományos igazgatóját a BBC. James Pearce-Higgins szeint a vándormadarak egyértelműen a vesztesek közé tartoznak majd.

A kakukk például, amely április és június között szaporodás céljából keresi fel Angliát, az elmúlt 30 év során 80 százalékot veszített egyedszámából.

Fiatal kakukk pihen egy norwicki legelő kerítésén
Fotó: Mike Pennington/geograph.org.uk

Az ok a zsákmányállatok számában keresendő: a madarak vándorlása meghatározott ciklusokban zajlik, amely a virágos növények és az azokon élő, fogyasztásra alkalmas gerinctelenek bőségéhez igazodott.

Azonban az időjárás megváltozásával a jól kialakított „menetrend” felborul: a virágok hamarabb nyílnak, a rovarok száma visszaesik, mire a madarak útra kelnek – így a fiatal fiókák és a vándorlásban megfáradt egyedek nem jutnak kielégítő táplálékhoz, ami végzetes következményekkel járhat.

Ugyanakkor a szigetországban áttelelő fajok esetében az egyedszám növekedése figyelhető meg, mivel az enyhébb időjárás, az enyhe tél javítja a túlélési esélyeiket.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nagy jelentősége mellett sem szabad kizárólagos szerepet tulajdonítani a klímaváltozásnak a madárfajok visszaszorulásában – a földhasználati szokások megváltozása és az élőhelyek visszaszorulása is súlyos tényező, épp ezért ezek befolyásolásával sokat tehetünk a veszélyeztetett fajok megóvásáért.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam