2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Erdősítettek” egy EB-szintű futballstadiont Ausztriában (képgalériával)

Fával ültették be a klagenfurti Wörthersee-stadiont, a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínét egy művészeti akció részeként. A For Forest nevű projekt keretében csaknem 300 nagy méretű, esetenként 14 métert is elérő fából raktak ki a 32 ezer férőhelyes stadionban egy különböző fafajtákból álló „európai erdőt”, amelyet vasárnaptól látogathat ingyenesen a nagyközönség.

A faiskolákban nevelt, körülbelül 50 éves fákat a kiállítás október 27-i zárása után a szabadba ültetik ki a környéken egyfajta „élő, továbbfejlődő erdőszoborként”.

A stadion „erdősítésének” szokatlan ötletével Klaus Littmann egykori svájci galériatulajdonos és rendezvényszervező megvalósítja Max Peintner osztrák festő és ismert környezetvédő aktivista A természet töretlen vonzereje című képét, amelyen egy nézőkkel teli stadion látogatói egy erdőt bámulnak.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A rendhagyó installáció témája azt a napjainkban, az erdőpusztulások és erdőirtások idején különösen égető kérdést feszegeti, vajon egy napon az élő fák múzeumi tárgyakká válnak-e?

Littmann szerint a minierdő azért kapott helyet egy stadionban, mert az élő fák és az acél-üveg-beton építmény erős kontrasztja „radikális üzenetet” küld.

Klaus Littmann svájci művész (j) és Max Peintner osztrák festő és környezetvédő aktivista a fákkal beültetett klagenfurti Wörthersee-stadion 2019. szeptember 5-én, a For Forest: the Unending attraction of Nature (Erdőért – a természet végtelen vonzereje) című művészi projekt sajtónapján. Klaus Littmann 300 nagy méretű, 12-14 méter magas lombos és tűlevelű fából álló installációját Max Peintner rajza ihlette. A rajz egy stadiont ábrázol, ahol a nézők a pályán nem futballistákat, hanem sok-sok fát, szinte egy teljes erdőt néznek. A stadionba telepített erdőt szeptember 9-től október 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A projektet Enzo Enea svájci tájépítész valósította meg, aki 2010-ben saját famúzeumot nyitott a Zürichi-tó melletti Rapperswilben, egy 75 ezer négyzetméteres parkban, ahol eddig félszáz, esetenként több mint 100 éves fát gyűjtött egybe.

Enea főleg olyan fákat gyűjt, amelyektől mások meg akarnak szabadulni, hogy helyet nyerjenek épületek vagy utak számára. Az összegyűjtött élő fák szállítása olykor komoly logisztikai problémát jelent, például ha túl széles egy fa ahhoz, hogy átférjen egy alagúton, ilyenkor akár helikopter segítségét is igénybe veszik.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A tájépítész a megmentett fákat műalkotásokként mutatja be svájci famúzeumában, ahol nagy mészkőtömbök hivatottak „archeológiai dimenziót” kölcsönözni az idő, a szél és az esők formálta alakjuknak.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A magánadományokból finanszírozott klagenfurti projekthez 7000 köbméter faforgácsot, 4500 négyzetméter gyepszőnyeget és 10 kilométernyi vízvezetéket használtak fel.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A kiállítás idején a város másodosztályú futballcsapata egy szomszédos stadionban játszik, amely szerényebb méretével jobban meg is felel a közönség létszámának.

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Gyerekek a vadonban – Dánia erdei óvodái (felirattal) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam