2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy szomorú tőzsde abszolút favoritja: a rózsafa

Ha a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelméről hallunk, többnyire elefántcsont-, orrszarvútülök- és tigriskarom-szállítmányok képe sejlik fel előttünk, pedig a világszerte legnagyobb mennyiségben és nyereséggel csempészett természeti érték nem az állatvilághoz köthető.

A rózsafa megnevezés nem egy konkrét növényt takar. Egyenlítő-szerte számos – különleges mélyvörös színük, kellemes illatuk és ellenállóságuk miatt keresett  – trópusi fafajta kerül hatalmas mennyiségben, illegálisan kivágásra és feldolgozásra, hogy többek között bútorok, hangszerek vagy éppen hajók alapanyagául szolgáljon.

Az elmúlt években különösen a kínai kereslet hatására nőtt meg a rózsafa piaca: mára globálisan eléri az évi félmilliárd dollárt, meghaladva az elefántcsont, az orrszarvútülök és a különböző tigrisszervek illegális kereskedelméhez köthető együttes pénzmozgást. 

Faragott rózsafa bútor: az uralkodók egykor kedvelt faanyaga a felemelkedő kínai középosztály körében státuszszimbólummá vált Fotó: pixabay.com

A magas ár az erőszak megjelenéséhez és – a megújuló szabályozási kísérletek ellenére – számos fajta végveszélybe kerüléséhez vezetett. 

2013-ban 170 ország egyetértésével 40 rózsafafajta került a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezmény hatálya alá, majd 2016-ban az összes ide sorolható fafajtát illetően hasonló döntés született.

Guatemalától Madagaszkárig, Thaiföldtől Zambiáig a kormányok azóta is változó hatékonysággal igyekeznek gátat szabni a rózsafa illegális kitermelésének és kereskedelmének, hogy megállítsák a számos veszélyeztetett állatfaj számára otthont adó és a Föld szén-dioxid-háztartásában meghatározó szerepet játszó trópusi erdőségek további pusztulását.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: unenvironment.org
Vissza
Hírfolyam