2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Segítsük ezt a fenséges, tiszteletet érdemlő ragadozót! (videóval)

Pár napja érkezett a mályi Madármentő Állomásra ez a fiatal héja. Ilyen madár ritkán kerül be a madármentőkhöz, de akkor minden tiszteletet megadnak nekik. Ennek a példánynak lapockatörése van, emiatt ellátásra szorul – mint oly gyakran oly sok más madár is, amely a mályi Madármentőbe kerül.

A Madármentő Állomást is fenntartó Mályi Természetvédelmi Egyesület munkatársai szerint ez a példány fiatal madárként tapasztalatlan volt, és ez okozhatta a sérülését.

Mint írják, a héja tiszteletet érdemlő madár, mind vadászati taktikája, mind röpte, mind habitusa és ereje miatt. Olyan helyeken is képes manőverekre, ahol már egy fogpiszkáló is alig fér át. Erdei ragadozóként a sűrű erdőkben és a cserjésekben is tökéletesen repül. Madarakkal, rágcsálókkal és emlősökkel táplálkozik.

Az újonnan bekerült példánynak most nem kell vadásznia, csak pihennie.

Sajnos a hazai állományt is fokozottan veszélyezteti az Afrikából beérkezett nyugat-nílusi vírus, mely szúnyogok útján terjed. A héja, mivel nem vonuló madár, nincs felkészülve az ilyen betegségekre.

Szervezete nem képes felvenni a harcot a vírussal, amely teljes idegrendszeri összeomlást okoz, és emiatt elpusztul a madár.

A Madármentőbe kerülő héják 90 százaléka nyugat-nílusi lázzal érkezik, és csak kis százalékukat tudják megmenteni.

Ha ilyen ütemben terjed ez a betegség, akkor a következő emberi generáció már csak fényképről fogja ismerni ezt a fenséges hazai ragadozót.

Amit mi tehetünk, az az, hogy segítjük a Mályi Természetvédelmi Egyesület Madármentő Állomását a munkájukban, akár egy telefonszám felhívásával, melyhez a tudnivalókat az egyesület honlapján lehet megtalálni.

A BBC készített egy remek 2 és fél perces összeállítást a héják képességeiről:

Neked ajánljuk
Megmentették a végső kihalástól a nyergeskenguruk egy populációját Háromezer év után újra szaporodik egy állatfaj az ausztrál vadonban (videóval) Arcfelismerő rendszert akarnak bevezetni a koalák megóvásáért 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: mteweb.hu
Vissza
Hírfolyam