2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amazónia védelmére kötött megállapodást a térség hét országa

Kolumbia, Bolívia, Ecuador és Peru elnöke, Suriname alelnöke, Brazília külügyminisztere és Guyana természeti erőforrásokért felelős minisztere a kolumbiai dzsungelben lévő Leticiában vett részt az egynapos csúcstalálkozón.

A megállapodás szerint megelőzendő az idei nyáron történt hatalmas erdőtüzeket, több ezer négyzetkilométernyi trópusi erdő megsemmisülésének újabb előfordulását, összehangolják katasztrófavédelmi tevékenységüket és a műholdas megfigyelést.

Jair Bolsonaro brazil elnök videokapcsolaton keresztül szólalt meg az eseményen. A résztvevők megállapodtak abban, hogy az ENSZ decemberi klímaváltozási csúcstalálkozóján ismét folytatnak megbeszéléseket ebben a körben. „Önmagában a jó szándék már nem elég” – jelentette ki Martin Vizcarra perui elnök.

Amellett, hogy összehangolják a védelmet, a résztvevő országok újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket. Igyekeznek összehangoltan fellépni az illegális bányászat ellen is.

Bolsonaro azt hangsúlyozta: a megállapodás annak megerősítése, hogy mindegyik részes ország szuverén. Azzal vádolta meg a gazdag országokat, hogy el akarják venni ezt a szuverenitást tőlük.

A több országból jött politikusok találkozója a bennszülöttek jelenlétében, a kolumbiai Leticiában Fotó: youtube.com

Az AP hírügynökség értékelése szerint a találkozón kevés konkrét akcióban állapodtak meg, és

felszínre kerültek az országok közötti mély ideológiai és politikai szakadékok a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban.

Amazónia brazíliai részén – az őserdő 60 százaléka esik a területére – az idén 83 százalékkal nőtt a tüzek száma a hivatalos brazil adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához képest. Az utóbbi hetekben Bolíviában is sok tűz pusztított.

A brazil kormány előzetes adatai szerint az erdőirtás mértéke is jelentősen nőtt tavalyhoz képest, immár a negyedik egymást követő hónapban.

A találkozóról készült tudósítás videója ide kattintva nézhető meg.

Neked ajánljuk
Magyarország is részt vesz az amazóniai esőerdők védelmében Több száz koalával végezhet egy napok óta tomboló erdőtűz Ausztráliában Még napokig nem tudják megfékezni a bozóttüzeket Ausztráliában Új élet meglévő daraboknak, hulladék nélküli szabás vagy éppen slow fashion? A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam