2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amazónia védelmére kötött megállapodást a térség hét országa

Kolumbia, Bolívia, Ecuador és Peru elnöke, Suriname alelnöke, Brazília külügyminisztere és Guyana természeti erőforrásokért felelős minisztere a kolumbiai dzsungelben lévő Leticiában vett részt az egynapos csúcstalálkozón.

A megállapodás szerint megelőzendő az idei nyáron történt hatalmas erdőtüzeket, több ezer négyzetkilométernyi trópusi erdő megsemmisülésének újabb előfordulását, összehangolják katasztrófavédelmi tevékenységüket és a műholdas megfigyelést.

Jair Bolsonaro brazil elnök videokapcsolaton keresztül szólalt meg az eseményen. A résztvevők megállapodtak abban, hogy az ENSZ decemberi klímaváltozási csúcstalálkozóján ismét folytatnak megbeszéléseket ebben a körben. „Önmagában a jó szándék már nem elég” – jelentette ki Martin Vizcarra perui elnök.

Amellett, hogy összehangolják a védelmet, a résztvevő országok újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket. Igyekeznek összehangoltan fellépni az illegális bányászat ellen is.

Bolsonaro azt hangsúlyozta: a megállapodás annak megerősítése, hogy mindegyik részes ország szuverén. Azzal vádolta meg a gazdag országokat, hogy el akarják venni ezt a szuverenitást tőlük.

A több országból jött politikusok találkozója a bennszülöttek jelenlétében, a kolumbiai Leticiában Fotó: youtube.com

Az AP hírügynökség értékelése szerint a találkozón kevés konkrét akcióban állapodtak meg, és

felszínre kerültek az országok közötti mély ideológiai és politikai szakadékok a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban.

Amazónia brazíliai részén – az őserdő 60 százaléka esik a területére – az idén 83 százalékkal nőtt a tüzek száma a hivatalos brazil adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához képest. Az utóbbi hetekben Bolíviában is sok tűz pusztított.

A brazil kormány előzetes adatai szerint az erdőirtás mértéke is jelentősen nőtt tavalyhoz képest, immár a negyedik egymást követő hónapban.

A találkozóról készült tudósítás videója ide kattintva nézhető meg.

Neked ajánljuk
Élő Bolygó Jelentés: 1970 óta 68 százalékkal zsugorodott a vadon élő állatfajok populációja A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen Dübörgő gitár, drámai képek Amazónia védelmében Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét! Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam