2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

400 millió fát akar elültetni Írország

A következő húsz évben évente 22 millió, azaz 400 milliónál is több fát ültetnének el Írország lakói, hogy felvegyék a harcot a klímaváltozással szemben. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy Európa egyik legkevésbé erdős országából fával dúsan borított területekben bővelkedő állammá váljanak.

A nagyívű terv kivitelezésébe az agrárminisztériumnak be kellett vonnia a mezőgazdaságban dolgozó ír farmereket is:

arra kérték őket, hogy a szántóföldek helyett erdőségeket hozzanak létre, és országszerte lakossági fórumokat is tartanak, ahol bárki kérdezhet a tervekkel kapcsolatban.

A masszív újraerdősítés kritikusai szerint eddig rossz típusú fákat ültettek el, olyan fajokat, melyek túl gyorsan nőnek, és blokkolják a természetes fény elérését, ezért arra szólítják fel a kormányt, hogy őshonos és egyben sokféle típusú facsemetéket ültessenek.

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Európán kívül is több országban fogadtak már el nemzeti faültetési stratégiát: Kínában még a hadsereget is bevetették az újraerdősítés érdekében, Pakisztánban pedig egymilliárd fánál is többet ültettek el.

A tudósok szerint világszerte egymilliárd hektárt (nagyjából egy Egyesült Államok-méretű területet) lehetne újraerdősíteni. 

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam