2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több bálna és delfin vetődik partra Nagy-Britanniában

A 2011 és 2017 közötti időszakban 4896 bálna és delfin pusztult el a nagy-britanniai partokon, ami 15 százalékos emelkedést jelent az előző hét évhez képest. Friss felmérések szerint csak 2017-ben ezer tengeri emlős vetődött partra a szigetországban, ami rekordot jelent a mérések hivatalos kezdete óta – írja a BBC hírportálja.

A szakemberek szerint nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mi felelős a partra vetődő állatok számának emelkedéséért, de számos tényezővel összefüggésben állhat a jelenség, köztük néhány delfin- és bálnapopuláció növekedésével.

A Londoni Zoológiai Társaság tagja, a kutatást vezető Rob Deaville ugyanakkor elmondta, hogy az állatok partra vetődése önmagában nem jelent rossz hírt.

„Az csupán félreértés, hogy mi megpróbáljuk megakadályozni a partra vetődéseket, ez nem így van, mi megpróbálunk többet megtudni azokról az esetekről, amelyekért az emberi tevékenység a felelős, és aztán ahol tudjuk, mérsékeljük az ilyen incidensek számát” – tette hozzá a szakember.

Elpusztult bálna Cornwall partjainál Fotó: youtube.com

Deaville szerint az adatok bizonyos tekintetben zord képet festenek, ugyanakkor pozitívumokat is ki lehet olvasni belőlük. Hét év alatt több mint 20 cetfajt – a világon ismert cetfajok csaknem egynegyedét – dokumentálták a nagy-britanniai partokon. Ezek közül a törpe ámbráscetet még soha azelőtt nem észlelték a térségben.

Hét év alatt nagyjából ezer példányon végeztek boncolást a kutatók a halál okának megállapítása érdekében.

A halászhálóba gabalyodás volt a felelős nagyjából minden negyedik közönséges delfin és minden tizedik barna delfin pusztulásáért.

Közvetlenül emberi tevékenység okozta a halálát 25 állatnak, amelyeket hajó ütött el, egy ízben pedig tengeri hulladék lenyelése végzett egy Cuvier-féle csőröscettel.

Neked ajánljuk
575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég vadászati szezonban A tengeri madarak több mint felében megtalálhatók műanyagok adalékanyagai Két argentin város lakói mentették a gyilkos bálnákat (videó) Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam