Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészesen csökken a tigriscápák populációja Ausztráliában, egyúttal megnőtt a cápatámadások száma

Az északkelet-ausztráliai Queensland állam partjainál tapasztalt gyors ütemű csökkenést igen szokatlannak tartják az ausztrál kutatók és a szélesebb tudományos közösség. Az is meglepte őket, hogy a populáció csökkenését mutató adatokat megelőzően megszaporodtak a cápatámadások a Nagy-korallzátony térségében.

A sydney-i Taronga állatkert adatai szerint 2017 óta tíz cápatámadást jegyeztek fel a queenslandi partok közelében, ezek közül az egyik halálos kimenetelű volt. Noha nem tudni, hogy közülük hány köthető a tigriscápákhoz, a fajra az agresszív viselkedés jellemző a térségben, és a szakemberek úgy vélik, hogy az incidensek jelentős része hozzájuk kapcsolható.

A tigriscápák csúcsragadozók, amelyeknek alig akad természetes ellenségük, ezért a populáció hanyatlásáért valószínűleg a túlhalászat a felelős.

Tigriscápa Fotó: wikipedia.org

A visszaesés azért meglepő, mert a tigriscápa az egyik legellenállóbb nagytestű cápafaj. A nőstények akár 70 utódot is világra hoznak háromévente, ami azt jelenti, hogy a populációnak el kellene viselnie a mérsékelt szintű halászatot.

A Queenslandi Egyetemen dolgozó George Roff szerint világviszonylatban Ausztrália rendelkezik az egyik legszigorúbb szabályozással a cápák védelmére vonatkozóan, ugyanakkor a műholdfelvételeket elemző közelmúltbeli tanulmányok szerint a szigetország keleti partvonala rendkívül kockázatos terület a tigriscápák számára a horogsorral végzett kereskedelmi célú halászat miatt.

Neked ajánljuk
Lenyűgöző világot fedeztek fel a tenger mélyén (videóval) A trópusi korallszigetek regenerálódását segítő fajokat azonosítottak Megkerült a hiányzó óceáni hulladék A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam