2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kipusztulás fenyegeti a magyar tölgyerdőket

Az erdőgazdálkodási és természetvédelmi szempontból egyaránt kiemelkedő jelentőségű tölgyerdeinket egy Magyarország területére újonnan behurcolt, az Egyesült Államokban őshonos inváziós károsító, a tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata) tömeges elszaporodása veszélyezteti.

A kár nagyságrendjének felmérése és a védekezés módszerének meghatározása érdekében az Agrárminisztérium közreműködésével a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének Erdővédelmi Osztálya rendkívüli felmérést végez az erdőgazdálkodók és az erdészeti szakirányítók körében a károsító elterjedésére vonatkozóan.

A hazai tölgyerdeink ellenségei sorába a sok egyéb károsító és káros környezeti hatás mellett belépett egy új, Magyarország területére az elmúlt időszakban behurcolt inváziós rovarfaj, a tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata).

Ez a poloska az Egyesült Államok keleti partvidékén honos. Őshazájában valószínűleg azért nem tartják jelentős „kártevő” fajnak, mert ott vannak olyan természetes ellenségei, amelyek szabályozni képesek populációit.

A tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata) Fotó: pbase.com

Európában először Észak-Olaszországban került elő 2000-ben, 2002-ben Svájcban is megtalálták néhány példányát, ugyanebben az évben Törökországban már nagyobb egyedszámban észlelték. Valószínűnek tűnik, hogy a törökországi góc volt a forrása a későbbi, európai terjeszkedésnek. 2012-től Közép- és Kelet-Európa több országában (így Magyarországon is) közel egy időben találták meg.

Hazánkban 2013-ban a Szarvasi Arborétumban találták meg először a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet kutatói, akik a kezdetektől nyomon követik terjedését, illetve vizsgálják életmódját és a tölgyekre gyakorolt hatásait.

Mára három északnyugati megyénk (Veszprém, Vas, Győr-Sopron-Moson) kivételével mindenütt igazolt a megtelepedése, az ország délkeleti, déli, keleti területein néhol kifejezetten tömegesen fordul elő. Mintegy 600 ezer hektárnyi tölgyesünket veszélyezteti.

Vizsgálatok eredménye alapján a legtöbb eurázsiai tölgy alkalmas tápnövénye lehet a csipkéspoloskának. Ez azt jelenti, hogy Európa-szerte mintegy 30 millió hektár tölgyes kínálhat számára megfelelő táplálékforrást. Hazai vizsgálati eredmények szerint az „átlagos” telek nem okoznak jelentős halálozást a telelő populációkban, azaz országon belül az időjárási viszonyok nemigen fogják korlátozni a rovar további terjedését.

A rovar és károsításának részletesebb leírása itt érhető el.

Az őszi színekben pompázó sóstói tölgyerdő Fotó: MTI/Balázs Attila

Az Agrárminisztérium Erdészeti Főosztálya és az Erdészeti Tudományos Intézet ezúton is felkéri az érintett erdőgazdálkodókat, hogy közvetlenül vagy az erdészeti szakirányítóikon keresztül jelezzék részükre, ha a bemutatott károsítóval vagy annak kártételével találkoztak az erdeikben.

A tájékoztatást az itt elérhető táblázat kitöltésével és annak az egf@am.gov.hu e-mail-címre történő megküldésével 2019. szeptember 26-ig várják.

Neked ajánljuk
Védett, ritka törpekaktuszokat ástak ki Mexikóban és csempésztek Magyarországra Egyre több az idegenhonos tízlábú rák Magyarországon Ingyen használható villanykutakat telepített az Aldi és az E.ON Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam