2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tévéműsorban gyűjtenének pénzt egymillió fa ültetéséhez

A dán TV2 televíziós csatorna szombaton egy állítólag egyedülálló projektnek ad teret: bár az adománygyűjtő műsor nem újdonság, ez lenne az első alkalom, hogy a nézőket arra kérik, egy grandiózus faültetési akciót támogassanak.

A cél az, hogy 20 millió dán koronát (kb. 890 millió forintot) gyűjtsenek össze, amelyből közel egymillió fát ültetnek el a dán természetvédelmi szövetség segítségével. A felajánlott összeg 10 százalékát a WWF kapja meg, amely a trópusi erdők megmentésére fordítja a pénzt – írja a The Guardian.

A műsort nem egy stúdióból, hanem a Gisselfeld Klosters Skove nevű természetvédelmi területről fogják közvetíteni, ahova a miniszterelnök, Mette Frederiksen is ellátogat, hogy elültessen egy fát.

„Tudjuk, hogy a klímakrízist nem oldjuk meg önmagában azzal, hogy fákat ültetünk, de reméljük, az emberek úgy érzik majd, érdemes részt venni egy projektben. Később pedig maguk is évezhetik ennek az eredményét, amikor ellátogatnak az erdőbe”

– nyilatkozta Nicolai Hansson, a TV2 egyik munkatársa.

Fotó: dw.com/Eibner Europa

A projekthez egyelőre 6000 hektár földet vettek a dán természetvédelmi szövetség erdőgazdálkodási szakemberei segítségével, és további területeket szeretnének vásárolni.

A műsor után Dánia több pontján is lesznek faültetéssel összekötött rendezvények, attól függően, hogy mennyi pénzt sikerül összegyűjteni. A szervezők örülnének, ha példájukat többen követnék a nagyvilágban. Sara Lom, a brit Tree Council alapítvány vezetője már jelezte is, hogy mennyire örülne, ha Nagy-Britanniában is lenne hasonló műsor.

Dánia Európa egyik legkevésbé erdősült országa, 2016-os adat szerint a mezőgazdasági hasznosítás miatt földterületének alig 14,7 százalékát borítja erdő, az aránya pedig lassan növekszik, 1990-ben csak 12,81 százalékon állt.

Neked ajánljuk
Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk A fa az új szén? Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam