2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas fásítási program magyar civil kezdeményezésre

Óriási célt tűzött ki maga elé a MyForest nevű új magyar kezdeményezés: szeretne aktívan hozzájárulni ahhoz, hogy dupla annyi erdő legyen a Földön, mint most. A szervezők tudományos kutatásokkal alátámasztott nézete szerint ez kellene ahhoz, hogy az emberiség nyerjen 10 átmeneti évet, amíg a karbonsemlegességet elősegítő fejlettebb technológiák megérkeznek.

A MyForest közösségi erdők (Közösségi Erdőkért Alapítvány, 14.Pk.60.503/2019/2.) egy olyan kezdeményezés, amely először Magyarországon, majd nemzetközi szinten kíván platformot létrehozni a Földön található erdők számának megduplázása érdekében.

A MyForest mottója: Erdőt. Bolygót. Együtt.

A földi erdők számát azért kell megkétszerezni, mert a globális felmelegedés egyik legfontosabb oka az, hogy a Földről az ipari civilizáció kezdete óta eltűnt az erdők kétharmada. A maradék egyharmadnyi erdőségek ugyanakkor már nem képesek magukban megkötni az emberi tevékenység által kibocsátott CO2-mennyiséget, amely folyamat a globális felmelegedéshez, és végül az emberi civilizáció pusztulásához vezet.

Fotó: myforest.hu

Minden földi lakosra számítva fejenként nagyjából 200 fát kell ültetni ahhoz, hogy megduplázzuk a jelenlegi erdők méretét, és így visszanyerjük az 1700-1800-as évek korára jellemző erdőknek legalább a kétharmadát. A jelenlegi erdőállomány az akkorinak nagyjából a harmada.

Ehhez a MyForest összekötő platformként tevékenykedik, és összekapcsolja a

  • klímáért aggódó civileket, akik faültetéssel szeretnének hozzájárulni a nagy közös célhoz;
  • cégeket, amelyek az erdők telepítésében vesznek részt;
  • földtulajdonosokat, akik földjük értékesítésével járulnak hozzá a projekthez, vagyis erdősítési hasznosításra adják földjüket, valamint
  • cégeket, amelyek ügyfeleik számára szeretnének fákat ültetni.

Mint Gayer Zoltán ötletgazda a Qubitnek elmondta, a MyForest rendszerét 10 hónapja építik, a honlap nemrég indult el, és eddig 35 hektárnyi területet ajánlottak fel tulajdonosok.

A Nógrád megyei Csécse térségében már el is kezdődött egy fásítás, két erdőmérnök irányításával folynak a talajmunkák, a bozótirtás, a vadháló építése.

A tervek szerint még idén megkezdődnek a munkálatok egy hatvani erdőben is.

Neked ajánljuk
Európai év fája: Még lehet szavazni a magyar indulóra, eddig az olasz vezet Állatvédelmi online felmérés egy hónapig Nagyszabású faültetésért kampányol két brazil művész (videóval) Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: myforest.hu
Vissza
Hírfolyam