2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ madarainak 70 százaléka baromfi, az élőlények 82 százaléka növény

Az emberiség alig 0,01 százalékát teszi ki a földi élőlényeknek, hatása azonban példa nélküli: becslések szerint a civilizáció kezdete óta a vadon élő állatvilág 83 százalékát pusztítottuk ki.

Több jel szerint éppen a hatodik nagy tömeges kihalási krízis kellős közepén vagyunk, saját magunknak köszönhetően.

A fajok megmentése ugyan fontos, de a rá irányuló fókusz könnyen elvonja a figyelmet a hasonlósan súlyos és tömeges egyedpusztulásról. Pedig a rovarok egyedszámcsökkenése például a közeli Németországban több mint 75 százalékos volt alig 27 év alatt.

Ezt a folyamatot segíthetnek megfogni a biomasszabecslések. A biomassza az összes egyed testtömegének összege. A teljes földi biomassza összetételének arányai általában is elég meglepők lehetnek.

Fotó: pixabay.com

A tengeri élőlények például alig egy százalékot képviselnek minden élő között, a maradék 99 százalék a szárazföldön él, illetve – döntően a felszín alatti baktériumoknak köszönhetően – az alatt. A baktériumok egyébként a 13 százalékát teszik ki az összes élőlénynek. Döntő túlsúlyban a növények vannak, 82 százalékát adják az élőlényeknek. A maradék 5 százalék oszlik meg minden egyéb között, ez az, amin mi, emberek is osztozunk a gombákkal és az állatokkal.

A teljes cikk az index.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Egy rétisas „szemén” át mutatják meg az Alpok pusztuló gleccsereit (videóval) Az európai fafajok fele veszélyeztetett Öt országon átívelő bioszféra-rezervátum lehet Európa Amazonasa Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam