2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megmérgeztek egy teljes parlagisas-családot

Augusztus 17-én, lakossági bejelentés alapján értesült a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata ragadozómadarak pusztulásáról. A helyszínre érkező természetvédelmi őr két kifejlett parlagi sas teteme mellett megtalálta a nemrég kirepült két fiókát is, így a teljes parlagisas-család áldozatul esett.

Az egyik szülőről egyedi ornitológiai gyűrűje alapján kiderült, hogy a helyszíntől 150 km-re még fiókaként gyűrűzték meg Heves megyében 2016-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai. Ilyen pusztulást csak mérgezés tud okozni, amelynek a rendőrség és az MME Méreg- és Tetemkereső Kutyás Egysége próbált utána járni.

Több, a mérgezéshez kipreparált galamb csalétket és a mérgezés miatt elpusztult szarkát is találtak a közelben. Mivel a csalétkeket a sasfészek közvetlen közelében helyezték ki, ezért az sem kizárható, hogy az elkövetők szándékosan a sascsaládot vették célba. A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A megmérgezett család négy tagja – fent a hím és a tojó, lent a hím és a tojó fióka Fotó: KMNPI/Marik Pál

A parlagisas.hu honlap tudomása szerint sok sasmérgezés történt az elmúlt 15 évben Magyarországon, ugyanakkor egy teljes család megmérgezésére 2006 óta nem volt példa. A természetvédelmi kár 4 millió forint.

De miért mérgezik meg a madarakat?

A felelőtlen elkövetők leggyakrabban rókákat és varjúféléket akarnak megmérgezni az apróvadak vagy háziállatok védelme érdekében, ugyanakkor öt komoly problémára nem gondolnak.

  • A mérgezés tiltott vadászati módszer, ráadásul a rókák és varjúfélék gyérítését legális és szelektív módszerekkel is csak kizárólag a vadgazdálkodók végezhetik. Aki ezt engedély nélkül vagy illegális módszerekkel végzi, az orvvadászat bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • A mérgezésekhez használt rendkívül veszélyes szerek szinte mindegyikét rég betiltották Európa-szerte, így már a birtoklásuk is méreggel való visszaélésnek minősül, és az elkövetők elzárással büntethetők.
  • A mérgek az állatok indokolatlan kínszenvedését és pusztulását okozzák, vagyis az elkövetők állatkínzás bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.
  • A mérgek nem szelektívek, így szinte minden esetben védett vagy fokozottan védett állatok is áldozatul esnek, vagyis a mérgezők természetkárosítást is elkövetnek, amely akár egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
  • Ezeknek a szereknek kevesebb mint 1 grammja képes már egy felnőtt ember halálát is okozni, így az őrizetlenül hagyott méreganyaggal, vagy az emiatt elpusztult állattal érintkező emberek is halálos mérgezést szenvedhetnek.
Parlagi sas Fotó: parlagisas.hu/Morvai Szilárd

A mérgezés a teljes hazai parlagisas-állományt egész évben érintheti a költőhelyeken, a táplálkozóhelyeken és az időszakos megtelepedési helyeken is.

Parlagi sas Fotó: parlagisas.hu/Máté Bence

Félő, hogy a veszélyes negatív hatások jelentősebbek, mint azt a rendelkezésre álló megkerülési adatok mutatják, mivel a legyengült és/vagy elpusztult egyedek csak igen ritkán kerülnek elő. A parlagi sasok mérgezésének megelőzéséért az MME vezetésével a Pannon régió öt országában folyik a PannonEagle LIFE projekt.

A parlagi sasokat is érintő természetvédelmi problémára a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International) is felfigyelt, ezért a faj bekerült abba a nagyszabású nemzetközi adománygyűjtő kampányba, ahol 7 kiemelt fajjal mutatják be az évi 25 000 000 madarat érintő illegális madármészárlások problémáját.

Neked ajánljuk
Több ezer döglött fókabébit mosott partra a tenger Namíbiában A mélykúti júdásfa lett idén az év fája Rekordmennyiségű zöld rendszámot adtak ki Magyarországon Bizonyítékot találtak arra, hogy víz van a Holdon Egy ipari csarnok is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: parlagisas.hu
Vissza
Hírfolyam