2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mire megismerjük, a kaliforniai disznódelfin ki is fog halni

És ez csak egy a tempósan növekedő számú veszélyeztetett állatok közül. Poczai Péter szakértő szerint a szemellenzősen döntő politikusok későn kapcsolnak.

1973 óta a Washingtoni Egyezmény szerint 3 évente frissíteni kell azon vadon élő növény- és állatfajok listáját, amelyek különösen veszélyeztetettek. Legutóbb Svájcban került sor találkozóra, amelyen magyar részről – de Finnország képviseletében – Poczai Péter növénybiológus, a Finn Természettudományi Múzeum tudományos munkatársa vett részt.

Fotó: MTI/EPA/EFE

Mint elmondta, a zsiráf kilenc alfaja került fel a listára, mellette közel 800 faj kereskedelme szigorúan tilos. A következő kategóriában vannak egyes korallok, bizonyos papagájok és hüllők, amelyekkel korlátozottan, de szabad kereskedni. Egy harmadik kategóriában azok a fajok vannak, amelyek veszélyeztetettsége csak egy-egy adott országra értendő. Összesen 35 ezer faj van a listákon, és korábban soha nem került fel annyi új, mint most.

Poczai Péter szerint megrázó, de

ez egyértelműen összekapcsolható a napjainkban zajló holocén kihalási eseménnyel, amelyet az ember környezetre gyakorolt hatása idézett elő. Ilyen mértékű esemény a Föld története során eddig ötször fordult elő, a legismertebb a dinoszauruszokat kipusztító kréta-paleogén aszteroidabecsapódás.

Egyes fajok listázásával elkésnek a döntéshozók, például a három éve a listára került kaliforniai disznódelfin esetében, amelynek mára csak 13 példányát ismerik, és valószínűleg ki fog halni. A kalapácsfejű szarvascsőrű madár esetében talán még nem késő.

Poczai szerint a tudományos tevékenység alulfizetett,

a döntéshozók pedig későn kapnak észbe, a taxinómia lényegét ugyanis nehezebb elmagyarázni a szemellenzősen döntő politikusoknak, mint az ehető rákvakcinát vagy az elektromos hajtáslánc hasznát az autógyártásban.

A fajokat védetté a Természetvédelmi Világszövetség nyilvánítja, a most tanácskozó közösség pedig ellenőrzi a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, akadályozza az érintett növények, állatok kipusztulását.

Neked ajánljuk
Kiugróan sok gorilla született egy ugandai nemzeti parkban A kihalás szélén álló orrszarvú két borját is megfigyelték Kihaltnak hitt békafajt fedeztek fel ismét Brazíliában Óvatosan a bambuszpoharakkal! 2000 nehéz helyzetbe került gyermek kapott segítséget
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam