2019. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mire megismerjük, a kaliforniai disznódelfin ki is fog halni

És ez csak egy a tempósan növekedő számú veszélyeztetett állatok közül. Poczai Péter szakértő szerint a szemellenzősen döntő politikusok későn kapcsolnak.

1973 óta a Washingtoni Egyezmény szerint 3 évente frissíteni kell azon vadon élő növény- és állatfajok listáját, amelyek különösen veszélyeztetettek. Legutóbb Svájcban került sor találkozóra, amelyen magyar részről – de Finnország képviseletében – Poczai Péter növénybiológus, a Finn Természettudományi Múzeum tudományos munkatársa vett részt.

Fotó: MTI/EPA/EFE

Mint elmondta, a zsiráf kilenc alfaja került fel a listára, mellette közel 800 faj kereskedelme szigorúan tilos. A következő kategóriában vannak egyes korallok, bizonyos papagájok és hüllők, amelyekkel korlátozottan, de szabad kereskedni. Egy harmadik kategóriában azok a fajok vannak, amelyek veszélyeztetettsége csak egy-egy adott országra értendő. Összesen 35 ezer faj van a listákon, és korábban soha nem került fel annyi új, mint most.

Poczai Péter szerint megrázó, de

ez egyértelműen összekapcsolható a napjainkban zajló holocén kihalási eseménnyel, amelyet az ember környezetre gyakorolt hatása idézett elő. Ilyen mértékű esemény a Föld története során eddig ötször fordult elő, a legismertebb a dinoszauruszokat kipusztító kréta-paleogén aszteroidabecsapódás.

Egyes fajok listázásával elkésnek a döntéshozók, például a három éve a listára került kaliforniai disznódelfin esetében, amelynek mára csak 13 példányát ismerik, és valószínűleg ki fog halni. A kalapácsfejű szarvascsőrű madár esetében talán még nem késő.

Poczai szerint a tudományos tevékenység alulfizetett,

a döntéshozók pedig későn kapnak észbe, a taxinómia lényegét ugyanis nehezebb elmagyarázni a szemellenzősen döntő politikusoknak, mint az ehető rákvakcinát vagy az elektromos hajtáslánc hasznát az autógyártásban.

A fajokat védetté a Természetvédelmi Világszövetség nyilvánítja, a most tanácskozó közösség pedig ellenőrzi a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, akadályozza az érintett növények, állatok kipusztulását.

Neked ajánljuk
Több száz koalával végezhet egy napok óta tomboló erdőtűz Ausztráliában Az aszály miatt vadállatok ezreit telepítik át Zimbabwéban Humánus szempontokból száműzik a hízott libamájat New Yorkból Fényes jövő várhat a megújulókra A gyomok jelenléte valójában jót tesz a növénytermesztésnek
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam