2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Védett területeket engednek át lakhatási, gazdálkodási célokra Tanzániában (képgalériával)

Több mint 700 ezer hektáron elterülő 12 védett terület, valamint hét vadrezervátum és erdőség státuszát szüntetik meg, és osztják szét a földeket 920 falu között Tanzániában – jelentette be a kelet-afrikai ország miniszterelnöki hivatala.

„A megszüntetett védett területek és rezervátumok összterülete 707 659 hektár, amelyet települések kialakítására, gazdálkodási és állattartási célokra osztunk szét az emberek között” – olvasható a közleményben, amely szerint a területek védett státusza feloldásának támogatásáról hétfőn született döntés a John Magufuli államfő által elnökölt kabinetülésen Dar es-Salaamban.

A 945 ezer négyzetkilométernyi Tanzánia földterületeinek nagyjából 40 százaléka természetvédelmi terület.

Vízilovak a Serengeti Nemzeti Parkban, amely a világörökség része
Fotó: MTI/Bizományosi: Dr. Makleit László

Az ülést követően Kassim Majaliwa miniszterelnök elmondta, hogy az illetékes minisztériumok felmérték a védett övezetek és rezervátumok környékén kialakult területi vitákat.

Zebrák a Ngorongoro kráterben. A területet a világ legnagyobb, épen maradt kalderájának tartják. A Ngorongoro a világörökség része
Fotó: MTI/Bizományosi: Dr. Makleit László

Az eredmények szerint a korábban bejelentett 366 faluval ellentétben valójában 975 település küzd területi problémákkal, amelynek nyomán a kabinetülésen arról döntöttek, hogy 920 falu között osztják szét a területeket.

Páviánok és egy zsiráf a Manyara-tó Nemzeti Parkban
Fotó: MTI/Bizományosi: Dr. Makleit László

Idén januárban Magufuli arra utasította az illetékes hatóságokat, hogy függesszék fel a vadrezervátumok és erdőségek területén lévő 366 falu eltávolítását, és egyúttal elrendelte a vadállomány és erdők nélküli védett területek szétosztását a gazdálkodók és állattartók között.

Neked ajánljuk
Ritkaság: albínó örvös légykapók születtek a Pilisben (videóval) Hollandia nemzeti madarának pusztulását okozhatja az új lisszaboni reptér Varázslatos Magyarország: új fotós és természetvédelmi magazin Kevesebb káros anyag, tisztább környezet, jobb alkalmazkodás Július 1-jétől megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam