2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyes vándorlás – Támogassuk „A Hős Hetes”-t

Ősszel újra folytatódik az a nemzetközi kampány, amely hét madár hősies vándorútját követi nyomon. A tavasszal kezdődött akcióban közel egy tucat ország vesz részt továbbra is a következő hónapokban. A kampány a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International) kezdeményezésével indult, és a vonuló madarakra leselkedő emberi eredetű veszélyeztető tényezőkre hívja fel a figyelmet.

A legapróbb énekesmadaraktól a leghatalmasabb ragadozómadarakig a madárvonulás nemcsak a telelőhelyekre való eljutást, hanem a túlélésért való küzdelmet is jelenti. Minden ősszel vonuló madarak millióinak kell erős viharokkal, éhes ragadozókkal és akár éhhalállal is megbirkózniuk a több ezer kilométeres útjuk során. De számos olyan veszély is leselkedik rájuk, amiért az emberek a felelősek.

Minden évben nagyjából 25 000 000 madár pusztul el Európában az illegális madármészárlásoknak köszönhetően.

Nem elég, hogy a kedvelt és védelmet élvező madárfajokat sem kíméli az élőhelyek eltűnése és a klímaváltozás, állománycsökkenésükhöz még a válogatás nélküli lelövés, csapdázás vagy megmérgezés is hozzájárul.

A kampány plakátja Fotó: birdlife.org

A nagyszabású nemzetközi kampányhoz az MME azért csatlakozott, mert a hét kiemelt faj, „A Hős Hetes” legtöbbje hazánkban is előfordul. Hazánkban a természetvédelem erősebb, mint sok más, a kampányban is résztvevő országban, az MME így akarja azokat az országokat is segíteni, ahol a madárvédelem még gyerekcipőben jár.

Az MME-vel együtt követhető A Hős Hetes fajok őszi vándorlása. Megtudható

Segítse az MME munkáját adományával, vagy vigye hírét a kampánynak, hogy minél több emberhez eljusson a hét hősies madárfaj híre!

Látogassa meg az MME kampányoldalát. Erről az összefoglaló oldalról eljuthat az egyes fajokat és az azokat érintő problémákat bemutató egyedi oldalakra is.

Amennyiben a nemzetközi kampányra is kíváncsi, keresse fel a www.flightforsurvival.org oldalt.

Neked ajánljuk
Induláshoz készen gyülekeznek a fekete gólyák Túzoksült, hattyúfasírt, teknősleves: na, ezért nincs… Monor is bekapcsolódott a Tisztítsuk meg az országot kormányzati programba A hétvégén rendezik meg a 27. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon Belső-Mongóliában gigantikus naperőművel csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam